Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

BABASZAKÁCSKÖNYV

A receptekben feltüntetett mennyiségek csak az arányokat határozzák meg, minden

baba étvágya különböz!.

Gyümölcslevek, gyümölcspépek:

A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Ezen kívül jelent!s

étvágyjavító hatása van. Ezért adjuk a babának tízóraira és uzsonnára. Fontos, hogy a

baba a gyümölcs eredeti ízével ismerkedjen meg, ezért ne keverjünk a gyümölcshöz

babapiskótát vagy kekszet. Ha egy gyümölcs levét nem fogadja szívesen, nem kell

er!ltetni. Megpróbálhatjuk eleinte hígítani kevés vízzel, de ezt fokozatosan el kell

hagyni.

Hasmenést okozhat: cseresznye, földieper, sárgabarack, sz!l!, szilva

Allergiát okozhat: málna

Narancsgerezdet a baba félrenyelheti, ne adjunk neki!

Javasolt gyümölcsök:

alma

banán (B-vitamin tartalom, ha székrekedést okoz, kamilla-teával

hígítsuk)

!szibarack

meggy (mélyh1tött is jó)

sárgarépa (A-vitamin el!anyaga van benne, levét pár csepp citromlével

dúsíthatjuk)

citrom (C-vitamin, hígítás nélkül sose adjuk)

paradicsom (ásványi anyagok, jó hatású székrekedésre hajlamos csecsem!knek

is)

birsalma (csipkebogyóteával turmixoljuk össze, kissé fogja a székletet, ezt lazító

f!zelékkel ellensúlyozzuk, 9-10 hónapos kortól ajánlott)

mandarin-narancs-grapefruit (vitaminokban gazdagok, bevezetés során forralt

vízzel hígítsuk, kés!bb erre nincs szükség)

kivi (vitaminokban gazdag)

ananász (C-vitamin, magas cukortartalom)

F"zelékek

:

A f!zeléknek szánt alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, különben kioldódik

értékes vitamintartalmuk. A feldarabolt zöldségeket már nem tároljuk, hanem

elkészítjük.

A baba ételét nem f!zéssel készítjük, hanem párolással, azaz kevés víz hozzáadásával,

alacsony h!fokon, saját levükben puhulnak meg az alapanyagok. Az edényt lefedjük,

mert a vitaminok nem csak a hő, hanem a fény és a levegő hatására is bomlanak. A

2/15. oldal

zöldborsó kivételével minden zöldségfélének elég a forrástó számított 5-10 perces

párolási idő, a mireliteknek 3-5 perc. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, így a zöldség

olyan puha lesz, mintha megfőztük volna, de megmarad a tápértéke.Ha a zsírokat,

olajokat hevítjük, csökken a zsírsavak biológiai értéke, ezért a végleges mennyiségű

olajat csak a párolás végén adjuk az ételhez és épp csak összeforraljuk.

Sót ne használjunk, sőt, ha lehet, ne is édesítsük az ételeket. Savanyításhoz pedig

citromlét használjunk ecet helyett, kisgyermekkorban ezt almaecettel válthatjuk fel.

Pépesítéshez nagyon praktikus a botmixer.

3/15. oldal

RECEPTGY(JTEMÉNY

4-6 HÓNAP

Sárgarépapüré

Hozzávalók:

1 db közepes nagyságú sárgarépa

5 evőkanál víz

Elkészítés:

Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a

vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként

pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi

vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a

babának.

Burgonyapüré

Hozzávalók:

2 közepes méretű burgonya

meleg víz a pároláshoz

Elkészítés:

A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el.

Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés

színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-

vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen

a csecsemőkor végéig.

A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.A

forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors

kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra.

Sárgarépapüré burgonyával

Hozzávalók:

1 db sárgarépa

1 db burgonya

Elkészítés:

A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek,

így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük.

4/15. oldal

Almafőzelék burgonyával

Hozzávalók:

1 db közepes nagyságú burgonya

2 db savanykás alma

Elkészítés:

A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a

burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom,

paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és

annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk

kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő

sűrűségűre.

5/15. oldal

6-9 HÓNAP

Burgonyapüré banánpéppel

Hozzávalók:

1 db közepes burgonya

50 g banán (fél banán)

Elkészítés:

A fenti burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal.

Brokkoli burgonyával

Hozzávalók:

2-3 db brokkolirózsa

1 db közepes nagyságú burgonya

2 szem köménymag

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:

A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6

percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a

felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után

hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a

főzőlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.

Salátafőzelék

Hozzávalók:

100 g tisztított saláta

50 g tisztított burgonya

1 mokkáskanál olaj

1 mokkáskanál citromlé

Elkészítés:

A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra

tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál

vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a

főzőlével higítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre

kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré

illik hozzá.

Sütőtökfőzelék

Hozzávalók:

100 g sütőtök

50 g burgonya

1 mokkáskanál olaj

6/15. oldal

Elkészítés:

A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen

ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű

főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan

kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá.

Paradicsomos burgonya

Hozzávalók:

100 g burgonya

1-2 friss paradicsom

1 kis zellerlevél

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:

A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe

mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet

és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát

áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot

ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

150 g zsenge, fejtett zöldborsó

1 szál petrezselyemzöld

1 db közepes burgonya

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:

A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk.

Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a

burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű

főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük

egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.

Spenót burgonyával

Hozzávalók:

100 g tisztított spenótlevél

50 g burgonya

15 g banán

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:

A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben

főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal

7/15. oldal

együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd

hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.

Sárgaborsófőzelék burgonyával

Hozzávalók:

70 g sárgaborsó

70 g burgonya

1 mokkáskanál olaj

Elkészítés:

A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben

főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a

borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük,

hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük.

5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.

Rizses répaf"zelék

El!készítés: 5 perc

F!zés: 20 perc

Hozzávalók:

4 sárgarépa

10 dkg rizs

kevés vaj vagy növényi zsiradék

Elkészítés:

A répát megpucolás után felrakjuk f!zni. Nem kell elf!zni, hamar puhul. Közben

a rizst a szokott módon megf!zzük. Összevegyítjük a kett!t, és valamilyen

zöldf1szerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha

nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor

reszelhetünk bele.

Tejbeárpa

F!zés: 5 perc

Hozzávalók:

10 dkg árpa (gersli néven kapható)

tej vagy tápszer

Elkészítése:

Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt f!zzük meg. Nagyon gyorsan bes1r1södik

és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon

finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel f!zzük, és a tápszert csak a végén

keverjük hozzá.)

8/15. oldal

Zöldborsó pelyhekkel

El!készítés: 5 perc

F!zés: 15 perc

Hozzávalók:

zöldborsó

búza, rozs vagy zabpehely

vaj, vagy más zsiradék

Elkészítése:

A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet.

Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is,

ha nagyobbacska a gyerek.

Puliszka

F!zés: 10 perc

Hozzávalók:

10 dkg kukoricadara

10 dkg kukoricaliszt

Elkészítése:

Forrásban lév! sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük el!bb a darát, kés!bb

a lisztet, és jól felf!zzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj

darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk.

A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként, vagy önálló ételként

is egy kis joghurttal meglocsolva.

Knäcke kenyér (fogzásra)

El!készítés: 10 perc

Sütés: 15 perc

Hozzávalók:

10 dkg teljes búzadara (finom)

10 dkg árpadara

1,5 dl aludttej

4 dkg margarin

szezámmag

lenmag,

napraforgómag,

esetleg kömény

Elkészítése:

A nyersanyagokat jól összekeverjük és pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk,

kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük és megszórjuk a

magvakkal, ezután 180 fokos süt!ben kisütjük.

9/15. oldal

9-12 HÓNAP

Nagy valószín1séggel a gyerk!cnek már van egy-két foga, és ez nagyban megkönnyíti

helyzetét. Nem kell a turmixgépnek mindig elöl lennie, jó megoldás a villával való

összetörés. A kicsi lassan szinte már mindent ehet: itt az ideje a tejtermékek

bevezetésének, ha nincs allergiás a családban. Örüljünk, ha jól eszik a gyerek, de akkor

se keseredjünk el, ha úgy érezzük alig eszik.

Salátaf"zelék

El!készítés: 5 perc

F!zés: 15 perc

Hozzávalók:

1 fej saláta

1 hagyma

olaj

liszt

joghurt

Elkészítés:

A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát,

és f!zzük kb. 5 percig. Adjunk hozzá kevés lisztet. Ízesítsük joghurttal vagy

tejföllel, végül pépesítsük.

Paradicsomos karfiol

El!készítés: 5 perc

F!zés: 20 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:

15 dkg szép karfiol

3 dkg vaj

25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom

3 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk

meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt.

Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot.

Gombapüré

El!készítés: 5 perc

F!zés: 20 perc

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 szép krumpli

10/15. oldal

5 dkg gomba

fél fej hagyma

fél citrom leve

kevés tejszín

Elkészítése:

Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben f!zzük puhára a

felszeletelt hagymával és a gombával. Sz1rjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a

citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 ev!kanál tejszínt.

Sajtos-brokkolis csirke

El!készítés: 5 perc

F!zés: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:

10 dkg zsenge brokkoli

12 dkg felkockázott csirkemell

A sajtmártáshoz:

3 dkg vaj

2 ev!kanál liszt

3 dl tej

6 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a

tejjel. F!zzük fel, majd gyenge lángon s1rítsük. Ezután húzzuk le a t1zr!l,

keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben f!zzük meg a brokkolit

és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a

sajtszósszal.

Csíkos püré sonkával

Hozzávalók:

30 dkg krumpli

1 csipet só

1 dl tej

1 diónyi vaj

10 dkg zöldbab

1 szelet pulykasonka

10 dkg sárgarépa

Elkészítése:

Külön vízben – de még jobb egymás után – f!zzük meg a zöldségeket. Különkülön

turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított

sonkából. A színes pürékb!l szedjünk csíkokat a baba tányérjára.

Lekváros csiga

11/15. oldal

El!készítés: 20 perc

Hozzávalók:

20 dkg tönkölyliszt

1 dkg éleszt!

1 dl tej

2,5 dkg margarin

1 db tojássárgája

20 dkg lekvár

5 dkg cukor

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatott éleszt!höz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint,

sót, lisztet, f1szerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A

tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta

tekercset kb. egy centiméterenként a szélét!l a közepéig bevagdossuk és

kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, süt!lemezre helyezzük, és kelesztés

után 180 fokos süt!ben megsütjük.

Daraleves

F!zés: 10 perc

Hozzávalók:

5 dkg teljes búzadara

3 dl tej

7 dl zöldséglé

Elkészítése:

A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével,

hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon

készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsb!l is.

Kefires burgonyalepény

El!készítés: 10 perc

F!zés: 15 perc

Hozzávalók:

20 dkg burgonya

2,5 dl kefir

5 dkg teljes ki!rlés1 búzaliszt

fokhagyma

petrezselyem

Elkészítése:

A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük

sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így

el!készített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és süt!ben szép

pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.

12/15. oldal

Hajdinaleves bazsalikommal

El!készítés: 10 perc

F!zés: 20 perc

Hozzávalók:

10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma

4 dkg hajdinaliszt

1 dl tejszín vagy joghurt vagy tej

2 ev!kanál friss bazsalikom

fokhagyma

Elkészítése:

A zöldségeket hideg vízben feltesszük f!ni, sóval, babérlevéllel ízesítjük,

zöldséglevest f!zünk bel!le, és lesz1rjük. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk,

hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés

fokhagymával f1szerezzük. A tejszínt hozzáöntjük, kiforraljuk és átsz1rjük. A

kész levest pirított kenyérkockával, vagy külön megf!zött hajdina magokkal

tálaljuk.

Bazsalikomos hajdinalepény

Családi adag!!!

El!készítés: 15 perc

F!zés: 15 perc

Hozzávalók:

30 dkg hajdina

30 dkg hajdinaliszt

2 dl tej

2 db tojás

1 dl kukoricaolaj

bazsalikom

Elkészítése:

A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megf!zzük és leh1tjük.

Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal f1szerezzük.

Az elkészített tésztának s1r1 palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-

15 percig pihentetjük, majd kevés forró olajba kanállal kis lepényeket formázunk,

és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt

zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.

13/15. oldal

DESSZERTEK:

Nyári gyümölcsdesszert

Hozzávalók 4 adaghoz :

12 dkg málna

2 érett körte

1 !szibarack

2 pohár joghurt

3 kanál méz

esetleg fahéj

Elkészítése:

A gyümölcsöket mossuk meg, a körtét és a barackot hámozzuk meg és kockázzuk

fel. Kevés vízben pároljuk 5 percig. H1tsük le, keverjük hozzá a mézet és a

fahéjat, végül a joghurtot

Banán édesség

El!készítés: 5 perc

Hozzávalók:

1 banán

2 dl joghurt vagy kefir

vanília

méz

Elkészítése:

A banánt összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot, a vaníliát és a mézet. Uzsonnának

fogyaszthatjuk. Ízlés szerint s1ríthetjük pelyhekkel (rozs, búza, zab).

Almapüré:

Hozzávalók:

2 szép alma

3 ek. túró

2 tk. méz.

Baby desszert:

Hozzávalók:

1 alma

1 banán

2,5 dl narancslé

40 g cukor

0,5 citrom leve.

14/15. oldal

Gyümölcsös krémtúró:

Hozzávalók:

10 dkg tehéntúró

10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs.

Almaturmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz

1 púpozott ek. finomra reszelt alma

néhány csepp citromlé

1 kk. porcukor vagy méz.

Banánturmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)

negyed banán

1 kk. porcukor vagy méz.

Meggyturmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)

10 db kimagozott, meghámozott meggy

1 ek. porcukor vagy méz.

Őszi- vagy sárgabarack turmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)

1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack

(utóbbiból 2 db)

1 kk. porcukor vagy méz.

Paradicsom turmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz

1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom

1 kk. cukor.

15/15. oldal

Sárgarépa turmix:

Hozzávalók:

2 dl forralt és kihűtött víz

2 púpozott ek. finomra reszelt répa

néhány csepp citromlé

1 kk. porcukor vagy méz.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 17
Heti: 39
Havi: 269
Össz.: 158 041

Látogatottság növelés
Oldal: Béby Hamik
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »