BABASZAKÁCSKÖNYV A receptekben feltüntetett mennyiségek csak az arányokat határozzák meg, minden baba étvágya különböz!. Gyümölcslevek, gyümölcspépek: A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Ezen kívül jelent!s étvágyjavító hatása van. Ezért adjuk a babának tízóraira és uzsonnára. Fontos, hogy a baba a gyümölcs eredeti ízével ismerkedjen meg, ezért ne keverjünk a gyümölcshöz babapiskótát vagy kekszet. Ha egy gyümölcs levét nem fogadja szívesen, nem kell er!ltetni. Megpróbálhatjuk eleinte hígítani kevés vízzel, de ezt fokozatosan el kell hagyni. Hasmenést okozhat: cseresznye, földieper, sárgabarack, sz!l!, szilva Allergiát okozhat: málna Narancsgerezdet a baba félrenyelheti, ne adjunk neki! Javasolt gyümölcsök: •
alma
•
banán (B-vitamin tartalom, ha székrekedést okoz, kamilla-teával
•
hígítsuk)
•
!szibarack
•
meggy (mélyh1tött is jó)
•
sárgarépa (A-vitamin el!anyaga van benne, levét pár csepp citromlével
dúsíthatjuk)
•
citrom (C-vitamin, hígítás nélkül sose adjuk)
•
paradicsom (ásványi anyagok, jó hatású székrekedésre hajlamos csecsem!knek
is)
•
birsalma (csipkebogyóteával turmixoljuk össze, kissé fogja a székletet, ezt lazító
f!zelékkel ellensúlyozzuk, 9-10 hónapos kortól ajánlott)
•
mandarin-narancs-grapefruit (vitaminokban gazdagok, bevezetés során forralt
vízzel hígítsuk, kés!bb erre nincs szükség)
•
kivi (vitaminokban gazdag)
•
ananász (C-vitamin, magas cukortartalom)
F"zelékek
:
A f!zeléknek szánt alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, különben kioldódik
értékes vitamintartalmuk. A feldarabolt zöldségeket már nem tároljuk, hanem
elkészítjük.
A baba ételét nem f!zéssel készítjük, hanem párolással, azaz kevés víz hozzáadásával,
alacsony h!fokon, saját levükben puhulnak meg az alapanyagok. Az edényt lefedjük,
mert a vitaminok nem csak a hő, hanem a fény és a levegő hatására is bomlanak. A
2/15. oldal
zöldborsó kivételével minden zöldségfélének elég a forrástó számított 5-10 perces
párolási idő, a mireliteknek 3-5 perc. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, így a zöldség
olyan puha lesz, mintha megfőztük volna, de megmarad a tápértéke.Ha a zsírokat,
olajokat hevítjük, csökken a zsírsavak biológiai értéke, ezért a végleges mennyiségű
olajat csak a párolás végén adjuk az ételhez és épp csak összeforraljuk.
Sót ne használjunk, sőt, ha lehet, ne is édesítsük az ételeket. Savanyításhoz pedig
citromlét használjunk ecet helyett, kisgyermekkorban ezt almaecettel válthatjuk fel.
Pépesítéshez nagyon praktikus a botmixer.
3/15. oldal
RECEPTGY(JTEMÉNY
4-6 HÓNAP
Sárgarépapüré
Hozzávalók:
•
1 db közepes nagyságú sárgarépa
•
5 evőkanál víz
Elkészítés:
Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a
vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként
pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi
vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a
babának.
Burgonyapüré
Hozzávalók:
•
2 közepes méretű burgonya
•
meleg víz a pároláshoz
Elkészítés:
A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük el.
Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés
színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-
vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen
a csecsemőkor végéig.
A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.A
forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors
kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra.
Sárgarépapüré burgonyával
Hozzávalók:
•
1 db sárgarépa
•
1 db burgonya
Elkészítés:
A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek,
így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük.
4/15. oldal
Almafőzelék burgonyával
Hozzávalók:
•
1 db közepes nagyságú burgonya
•
2 db savanykás alma
Elkészítés:
A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a
burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom,
paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és
annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk
kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő
sűrűségűre.
5/15. oldal
6-9 HÓNAP
Burgonyapüré banánpéppel
Hozzávalók:
•
1 db közepes burgonya
•
50 g banán (fél banán)
Elkészítés:
A fenti burgonyapürét összekeverjük a pépesített banánnal.
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók:
•
2-3 db brokkolirózsa
•
1 db közepes nagyságú burgonya
•
2 szem köménymag
•
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6
percig annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a
felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után
hagyjuk a forró gőzben megpuhulni. A pépesített főzelékre rámérjük az olajat, a
főzőlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.
Salátafőzelék
Hozzávalók:
•
100 g tisztított saláta
•
50 g tisztított burgonya
•
1 mokkáskanál olaj
•
1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés:
A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra
tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál
vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a
főzőlével higítjuk és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre
kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré
illik hozzá.
Sütőtökfőzelék
Hozzávalók:
•
100 g sütőtök
•
50 g burgonya
•
1 mokkáskanál olaj
6/15. oldal
Elkészítés:
A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen
ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű
főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre kis lángra, miközben gyorsan
kevergetjük, hogy habos legyen. Marhahúspüré illik hozzá.
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók:
•
100 g burgonya
•
1-2 friss paradicsom
•
1 kis zellerlevél
•
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe
mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet
és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. A burgonyát
áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot
ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
•
150 g zsenge, fejtett zöldborsó
•
1 szál petrezselyemzöld
•
1 db közepes burgonya
•
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A zöldborsót az apróra vágott petrezselyemmel kevés vízben puhára pároljuk.
Ezzel egy időben egy másik edényben a burgonyát is megpároljuk és elkészítjük a
burgonyapürét az olajjal. A borsót pépesítjük, a főzővízzel felengedve krémszerű
főzeléket kapunk. A burgonyapürét és a zöldborsófőzeléket egymás mellé terítjük
egy kistányérra, így tálaljuk. Májpüré illik hozzá.
Spenót burgonyával
Hozzávalók:
•
100 g tisztított spenótlevél
•
50 g burgonya
•
15 g banán
•
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A spenótot levelenként megmossuk, szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben
főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal
7/15. oldal
együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd
hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.
Sárgaborsófőzelék burgonyával
Hozzávalók:
•
70 g sárgaborsó
•
70 g burgonya
•
1 mokkáskanál olaj
Elkészítés:
A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A főzés napján annyi vízben
főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a
borsó már puha. Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig. Leszűrjük, pépesítjük,
hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük.
5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.
Rizses répaf"zelék
El!készítés: 5 perc
F!zés: 20 perc
Hozzávalók:
•
4 sárgarépa
•
10 dkg rizs
•
kevés vaj vagy növényi zsiradék
Elkészítés:
A répát megpucolás után felrakjuk f!zni. Nem kell elf!zni, hamar puhul. Közben
a rizst a szokott módon megf!zzük. Összevegyítjük a kett!t, és valamilyen
zöldf1szerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha
nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor
reszelhetünk bele.
Tejbeárpa
F!zés: 5 perc
Hozzávalók:
•
10 dkg árpa (gersli néven kapható)
•
tej vagy tápszer
Elkészítése:
Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt f!zzük meg. Nagyon gyorsan bes1r1södik
és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon
finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel f!zzük, és a tápszert csak a végén
keverjük hozzá.)
8/15. oldal
Zöldborsó pelyhekkel
El!készítés: 5 perc
F!zés: 15 perc
Hozzávalók:
•
zöldborsó
•
búza, rozs vagy zabpehely
•
vaj, vagy más zsiradék
Elkészítése:
A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet.
Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is,
ha nagyobbacska a gyerek.
Puliszka
F!zés: 10 perc
Hozzávalók:
•
10 dkg kukoricadara
•
10 dkg kukoricaliszt
•
só
Elkészítése:
Forrásban lév! sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük el!bb a darát, kés!bb
a lisztet, és jól felf!zzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj
darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk.
A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként, vagy önálló ételként
is egy kis joghurttal meglocsolva.
Knäcke kenyér (fogzásra)
El!készítés: 10 perc
Sütés: 15 perc
Hozzávalók:
•
10 dkg teljes búzadara (finom)
•
10 dkg árpadara
•
1,5 dl aludttej
•
4 dkg margarin
•
só
•
szezámmag
•
lenmag,
•
napraforgómag,
•
esetleg kömény
Elkészítése:
A nyersanyagokat jól összekeverjük és pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk,
kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük és megszórjuk a
magvakkal, ezután 180 fokos süt!ben kisütjük.
9/15. oldal
9-12 HÓNAP
Nagy valószín1séggel a gyerk!cnek már van egy-két foga, és ez nagyban megkönnyíti
helyzetét. Nem kell a turmixgépnek mindig elöl lennie, jó megoldás a villával való
összetörés. A kicsi lassan szinte már mindent ehet: itt az ideje a tejtermékek
bevezetésének, ha nincs allergiás a családban. Örüljünk, ha jól eszik a gyerek, de akkor
se keseredjünk el, ha úgy érezzük alig eszik.
Salátaf"zelék
El!készítés: 5 perc
F!zés: 15 perc
Hozzávalók:
•
1 fej saláta
•
1 hagyma
•
olaj
•
liszt
•
joghurt
Elkészítés:
A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát,
és f!zzük kb. 5 percig. Adjunk hozzá kevés lisztet. Ízesítsük joghurttal vagy
tejföllel, végül pépesítsük.
Paradicsomos karfiol
El!készítés: 5 perc
F!zés: 20 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
•
15 dkg szép karfiol
•
3 dkg vaj
•
25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom
•
3 dkg reszelt sajt
•
só
Elkészítése:
Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk
meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt.
Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot.
Gombapüré
El!készítés: 5 perc
F!zés: 20 perc
Hozzávalók 2 adaghoz:
•
2 szép krumpli
10/15. oldal
•
5 dkg gomba
•
fél fej hagyma
•
fél citrom leve
•
kevés tejszín
•
só
Elkészítése:
Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben f!zzük puhára a
felszeletelt hagymával és a gombával. Sz1rjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a
citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 ev!kanál tejszínt.
Sajtos-brokkolis csirke
El!készítés: 5 perc
F!zés: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
•
10 dkg zsenge brokkoli
•
12 dkg felkockázott csirkemell
•
A sajtmártáshoz:
•
3 dkg vaj
•
2 ev!kanál liszt
•
3 dl tej
•
6 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a
tejjel. F!zzük fel, majd gyenge lángon s1rítsük. Ezután húzzuk le a t1zr!l,
keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben f!zzük meg a brokkolit
és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a
sajtszósszal.
Csíkos püré sonkával
Hozzávalók:
•
30 dkg krumpli
•
1 csipet só
•
1 dl tej
•
1 diónyi vaj
•
10 dkg zöldbab
•
1 szelet pulykasonka
•
10 dkg sárgarépa
Elkészítése:
Külön vízben – de még jobb egymás után – f!zzük meg a zöldségeket. Különkülön
turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított
sonkából. A színes pürékb!l szedjünk csíkokat a baba tányérjára.
Lekváros csiga
11/15. oldal
El!készítés: 20 perc
Hozzávalók:
•
20 dkg tönkölyliszt
•
1 dkg éleszt!
•
1 dl tej
•
2,5 dkg margarin
•
1 db tojássárgája
•
20 dkg lekvár
•
5 dkg cukor
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatott éleszt!höz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint,
sót, lisztet, f1szerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A
tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta
tekercset kb. egy centiméterenként a szélét!l a közepéig bevagdossuk és
kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, süt!lemezre helyezzük, és kelesztés
után 180 fokos süt!ben megsütjük.
Daraleves
F!zés: 10 perc
Hozzávalók:
•
5 dkg teljes búzadara
•
3 dl tej
•
7 dl zöldséglé
•
só
Elkészítése:
A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével,
hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon
készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsb!l is.
Kefires burgonyalepény
El!készítés: 10 perc
F!zés: 15 perc
Hozzávalók:
•
20 dkg burgonya
•
2,5 dl kefir
•
5 dkg teljes ki!rlés1 búzaliszt
•
só
•
fokhagyma
•
petrezselyem
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük
sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így
el!készített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és süt!ben szép
pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.
12/15. oldal
Hajdinaleves bazsalikommal
El!készítés: 10 perc
F!zés: 20 perc
Hozzávalók:
•
10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma
•
4 dkg hajdinaliszt
•
1 dl tejszín vagy joghurt vagy tej
•
2 ev!kanál friss bazsalikom
•
só
•
fokhagyma
Elkészítése:
A zöldségeket hideg vízben feltesszük f!ni, sóval, babérlevéllel ízesítjük,
zöldséglevest f!zünk bel!le, és lesz1rjük. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk,
hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés
fokhagymával f1szerezzük. A tejszínt hozzáöntjük, kiforraljuk és átsz1rjük. A
kész levest pirított kenyérkockával, vagy külön megf!zött hajdina magokkal
tálaljuk.
Bazsalikomos hajdinalepény
Családi adag!!!
El!készítés: 15 perc
F!zés: 15 perc
Hozzávalók:
•
30 dkg hajdina
•
30 dkg hajdinaliszt
•
2 dl tej
•
2 db tojás
•
1 dl kukoricaolaj
•
só
•
bazsalikom
Elkészítése:
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megf!zzük és leh1tjük.
Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal f1szerezzük.
Az elkészített tésztának s1r1 palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-
15 percig pihentetjük, majd kevés forró olajba kanállal kis lepényeket formázunk,
és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt
zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.
13/15. oldal
DESSZERTEK:
Nyári gyümölcsdesszert
Hozzávalók 4 adaghoz :
•
12 dkg málna
•
2 érett körte
•
1 !szibarack
•
2 pohár joghurt
•
3 kanál méz
•
esetleg fahéj
Elkészítése:
A gyümölcsöket mossuk meg, a körtét és a barackot hámozzuk meg és kockázzuk
fel. Kevés vízben pároljuk 5 percig. H1tsük le, keverjük hozzá a mézet és a
fahéjat, végül a joghurtot
Banán édesség
El!készítés: 5 perc
Hozzávalók:
•
1 banán
•
2 dl joghurt vagy kefir
•
vanília
•
méz
Elkészítése:
A banánt összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot, a vaníliát és a mézet. Uzsonnának
fogyaszthatjuk. Ízlés szerint s1ríthetjük pelyhekkel (rozs, búza, zab).
Almapüré:
Hozzávalók:
•
2 szép alma
•
3 ek. túró
•
2 tk. méz.
Baby desszert:
Hozzávalók:
•
1 alma
•
1 banán
•
2,5 dl narancslé
•
40 g cukor
•
0,5 citrom leve.
14/15. oldal
Gyümölcsös krémtúró:
Hozzávalók:
•
10 dkg tehéntúró
•
10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs.
Almaturmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz
•
1 púpozott ek. finomra reszelt alma
•
néhány csepp citromlé
•
1 kk. porcukor vagy méz.
Banánturmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
•
negyed banán
•
1 kk. porcukor vagy méz.
Meggyturmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
•
10 db kimagozott, meghámozott meggy
•
1 ek. porcukor vagy méz.
Őszi- vagy sárgabarack turmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej)
•
1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack
(utóbbiból 2 db)
•
1 kk. porcukor vagy méz.
Paradicsom turmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz
•
1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom
•
1 kk. cukor.
15/15. oldal
Sárgarépa turmix:
Hozzávalók:
•
2 dl forralt és kihűtött víz
•
2 púpozott ek. finomra reszelt répa
•
néhány csepp citromlé
•
1 kk. porcukor vagy méz.