Levesek
– SAJTLEVES –
Hozzávalók:
4 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, kicsi zeller, fél vöröshagyma,
1 doboz natúr kockasajt, ételízesítõ.
A burgonyát kockára vágom és felteszem fõni a hagymával és a
zellerrel együtt. Meghintem ételízesítõvel. Apró kockákra szelem a
fehérrépát, a sárgarépát, és beleteszem a levesbe. A legvégén belekavarom
a sajtokat. A tetejére lehet tenni snidlinget is. Semmi
zsiradék nem kell hozzá.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ. A hagyományos sajtlevesben
nincsenek zöldségek, azonban ez csak emeli a különbözõ hasznos
tápanyagok mennyiségét. Ajánlható még a leveshez betétként zsemlekocka
vagy bármilyen kifõtt tészta is. Roborálásra ajánlott.
Energia: 249 kcal (1041 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 10,11 g, Zsír: 9,6 g, Szénhidrát: 29,9 g, Koleszterin: 33,6
mg, Rost: 6,8 g, C-vitamin: 32,7 mg, B12-vitamin: 0,28 ug,
Kalcium: 231,5 mg, Vas: 1,03 mg, Nátrium: 457,6 mg.
– SAVANYÚ KRUMPLILEVES –
Hozzávalók:
6 db krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, só, majoránna,
olaj, liszt, pirospaprika, újhagyma, petrezselyem.
A kockára vágott krumplit a megtisztított vöröshagymával, a
babérlevéllel sós vízben felteszem fõni. Amikor a krumpli már félig
puha, szórok bele kevés majoránnát. Apróra szelt petrezselymet is
adok hozzá. Majd kevés rántást készítek, megszórom piros
paprikával, és a léhez öntöm. Amikor a krumpli már puhára fõtt, a
lébõl kiszedek, kb. 1 dl és elkeverem a tejföllel egy kis tálkában.
Hozzáöntöm a leveshez.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.
A burgonyából készült ételek káliumban gazdagok, és ez igaz erre
a levesre, ahol a fõzõvíz is fel van használva. Az ilyen ételek
ajánlottak például magas vérnyomás esetén, a megbomlott káliumnátrium
egyensúly helyreállítására.
Energia: 249 kcal (1041 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 6,6 g, Zsír: 7,8 g, Szénhidrát: 37,7 g, Koleszterin: 28 mg,
Rost: 5,47 g, C-vitamin: 41,71 mg, B12-vitamin: 0,13 ug, Kalcium:
85,5 mg, Vas: 0,7 mg, Nátrium: 37,65 mg.
– TEJSZÍNES PULYKALEVES –
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db karalábé,
3 nagyobb karfiol rózsa, 3 dl fõzõtejszín, 1 db citrom, 2 csapott
evõkanál tárkony, ételízesítõ, olaj, 1 db tojás, liszt, só.
A pici kockákra vágott, kicsontozott, pulykamellet az olajon hirtelen
megpirítom, hozzáadom az ételízesítõt, tárkonyt, a megpucolt apróra
vágott zöldségeket, és felengedem vízzel. Kis lángon fõzöm. Amikor a
hús megpuhult, hozzáadom a tejszínt. A citrom kifacsart levét is
beleöntöm. Közben a tojásból és a lisztbõl, kevés víz és só hozzáadásával
galuskatésztát készítek, majd beleszaggatom a levesbe. A
tészta megpuhulása után tálalható a leves.
Könnyen elkészíthetõ, fél óra alatt.
Gazdag tápanyagkínálatot mutat ez a leves, melyet változatos
alapanyagainak köszönhet. Székrekedés ellen használható, magas
rosttartalma, és a tejszín miatt.
Energia: 322 kcal (1346 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 29,7 g, Zsír: 14 g, Szénhidrát: 18,6 g, Koleszterin: 106,7
mg, Rost: 7,57 g, C-vitamin: 19,32 mg, B12-vitamin: 0,7 ug,
Kalcium: 172,22 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 929, 11 mg.
– ZÖLDSÉGES POCAKLEVES –
Hozzávalók:
A leveshez: 1 szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, 1db petrezselyemgyökér,
1db édeskömény gumó, 1 db kicsi zeller, 1 fej vöröshagyma, 1
gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál szárított
kakukkfû, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál egész fehér bors, tengeri só, 1
liter víz.
A levesbetéthez: 2 db paradicsom, néhány szál metélõhagyma.
A tönkölygaluskához: 1 db újhagyma, 1 evõkanál kukoricacsíraolaj,
75 g durvára õrölt tönkölybúza (dara), másfél dl víz, 75 g
teljes kiõrlésû, tönkölybúzaliszt, 1 evõkanál tejföl, tengeri só, reszelt
szerecsendió, õrölt fehér bors.
A megtisztított újhagymát fölaprítom. Olajon, a tönkölydarával
együtt kevergetve megpirítom. A vizet ráöntöm, kevergetve fölforralom
és 1-2 percig fõzöm. Addig, amíg sûrû lesz. Utána lefedem
és kis lángon 20 percig fõzöm. Közben vigyázok, nehogy a massza
letapadjon. Ezért néhányszor megkeverem. Akkor jó, ha olyan
tömör lesz, hogy szinte már megkeverni sem lehet. Ekkor a tûzrõl
lehúzom, és dagadni hagyom.
Miközben a daragaluska készül, a leveshez való zöldségeket
megtisztítom, és finomra aprítom. A petrezselymet, a kakukkfüvet
meg a babérlevelet tealevél tartóba teszem, hogy fõzés után
könnyen eltávolíthassam. Az egészet egy fazékba szórom, a fehérborsot
hozzáadom, és a vízzel felöntöm. Ezután felforralom,
megsózom, majd lefedve, kis lángon fél órát fõzöm. Leszûröm.
A durumos-dara masszából nedves teáskanállal galuskákat
formázok, majd a levesben kifõzöm. A paradicsom kockára vágom,
a metélõhagymát fölaprítom. Tálaláskor a paradicsomot és a metélõhagymát
is a levesbe szórom.
Nehéz az elkészítése, ráadásul, legalább háromnegyed óráig készül.
Ez a rengeteg rost, ami a zöldségekben van, segíti a bélmozgást.
A rákbetegségek megelõzésében is hatásos.
Energia: 266 kcal (1112 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 8,4 g, Zsír: 7,26 g, Szénhidrát: 41 g, Koleszterin: 2,8 mg,
Rost: 11,8 g, C-vitamin: 57,97 mg, B12-vitamin: 0,01 ug, Kalcium:
245,63 mg, Vas: 4,78 mg, Nátrium: 539,84 mg.
– MOLNÁRLEVES –
Hozzávalók:
6 db paprika, 3 db paradicsom, 2 db paprika, 1 fej vöröshagyma, 5
db burgonya, 25 dkg lebbencs tészta, 2 és fél dl tejföl, 1 csomag
zeller, 1 evõkanál fûszerpaprika, köménymag.
Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd ráteszem a
karikára vágott paprikát és a meghámozott, szintén karikára
vágott paradicsomot. Lecsó sûrûségûre dinsztelem, majd felöntöm
vízzel. Ekkor teszem bele a köményt és a pirospaprikát, a
zellerleveleket és a kockára vágott burgonyát, majd megsózom. Ha
a krumpli félig megfõtt, beleteszem a lebbencs tésztát, és tovább
forralom. Ha a tészta feljött a leves tetejére, akkor kész az étel.
Mielõtt elzárnám, belekeverem a tejfölt. Még egyet rottyantok rajta,
és tálalható a levesem.
Negyven perc alatt, közepesen nehéz elkészíteni.
Magas rost- és alacsony koleszterintartalma miatt keringési problémák
esetén ajánlható ez az étel, de ilyenkor sovány tejföllel kell
elkészíteni. Laktató egytálételként megállja a helyét fogyókúrában is.
Energia: 380 kcal (1588 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 10,9 g, Zsír: 11,7 g, Szénhidrát: 57,2 g, Koleszterin: 46
mg, Rost: 6,7 g, C-vitamin: 76,2 mg, B12-vitamin: 0, 6 ug, Kalcium:
94,4 mg, Vas: 1,4 mg, Nátrium: 438,11 mg.
– VEGYES TEJFÖLÖS ZÖLDSÉGLEVES –
Hozzávalók:
4 db közepes sárgarépa, 2 db gyökér, kis karalábé, kis zeller, 1
pohár tejföl, ételízesítõ, liszt, víz.
A zöldségeket megtisztítom, lereszelem, vagy robotgéppel összeaprítom.
Kevés olajon megpárolom, meghintem ételízesítõvel, és
felöntöm másfél liter vízzel. Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet
keverek, és kevergetés közben a leveshez öntöm. Vágott petrezselyemmel
díszítem.
Húsz perc alatt könnyen elkészíthetõ.
A levest vesebetegek is kipróbálhatják, de a napi, elfogyasztható
fehérje mennyiséget figyelembe kell venni!
Energia: 106 kcal (443 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 2,4 g, Zsír: 7,2 g, Szénhidrát: 7,7 g, Koleszterin: 21 mg,
Rost: 2,86 g, C-vitamin: 7,9 mg, B12-vitamin: 0,06 ug, Kalcium:
83,3 mg, Vas: 0,42 mg, Nátrium: 425 mg.
– KAPROS CSIRKE LEVES –
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell, 4 szál répa, 2 szál petrezselyem, 1 karalábé, 2
marék zöldborsó, fél kisebb kelkáposzta, 1 fej hagyma, 1 csomó
kapor, só, bors, tejföl, olaj.
Az apróra vágott hagymát az olajon megpárolom, majd hozzáadom
a kockára szelt húst. Amikor már majdnem fehér, akkor
hozzádobom a kockára aprított zöldségeket. Puhára párolom, majd
felengedem vízzel. Ízesítem apróra metélt kaporral, borssal. A
zöldségek teljes puhulásáig fõzöm. Ha valaki úgy szereti, akkor
bele fõzheti a tejfölt, de tálaláskor is kínálhatjuk hozzá. Könnyen
elkészíthetõ ez az étel is, 40 perc alatt. Fogyókúrázók inkább
csökkentett zsírtartalmú joghurtot, kefirt használjanak a tejföl helyett!
Energia: 214 kcal (895 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 25 g, Zsír: 6,06 g, Szénhidrát: 14,5 g, Koleszterin: 59 mg,
Rost: 5,5 g, C-vitamin: 77,47 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:
141,8 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 313 mg.
– KARFIOLOS KARALÁBÉ LEVES –
Hozzávalók:
1 db karfiol, 1 karalbé, fél hagyma, 2 dl joghurt, 2 db tyúkhúsleves
kocka, 1 db tojás sárgája, friss petrezselyem.
Hideg vízben felteszem fõni a megmosott, és rózsáira szedett
karfiolt, és a kockákra szelt karalábét. Majd beleteszem a két
leveskockát és az apróra vágott hagymát. Amikor a zöldségek
megpuhultak, a joghurtot elkeverem a tojás sárgájával, és a leveshez
adom. A végén friss petrezselymet szórok rá.
Elkészítési idõ: 20 perc.
Ez egy könnyû leves, allergia esetén is javallják zöldség tartalma miatt.
Energia: 79 kcal (330 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 5,6 g, Zsír: 3,07 g, Szénhidrát: 7 g, Koleszterin: 96,13 mg,
Rost: 2,7 g, C-vitamin: 51,1 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium:
108,75 mg, Vas: 0,64 mg, Nátrium: 1151,1 mg.
– LEVES GOMBÁVAL –
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa,
1 evûkanál liszt, fél dl olaj, só, bor, kömény, fûszerpaprika, 1 csokor
petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 2 l húsleves.
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítom, és
hozzáadom a zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felöntöm, majd
beleteszem a kis kockára darabolt gombát, sárgarépát, gyökeret, a
finomra vágott petrezselymet és fûszerezem. Felöntöm a húslevessel,
és puhára fõzöm a zöldségeket. Berántom, és újra forralom. Csipetke
tésztát fõzök bele.
Elkészítési idõ: 40 perc. Nehézségi fok: közepes.
A sárga és fehérrépában jelenlevû rostok jó székletképzõk, teltségérzetet
biztosítanak, a bél mozgását javítják. A zöldségekben, és a
gombában lévõ vitaminok, és ásványi anyagok általános egészségvédõ
hatásúak. Fogyókúrázóknak ajánlják.
Energia: 191 kcal (798 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 3,43 g, Zsír: 13,35 g, Szénhidrát: 14,07 g, Koleszterin: 0,4
mg, Rost: 3,66 g, C-vitamin: 24,37 mg, B12-vitamin: 0,01 ug,
Kalcium: 56 mg, Vas: 1,03 mg, Nátrium: 1531,2 mg.
– ZÖLDSÉGLEVES TALJÁN MÓDRA –
Hozzávalók:
2 db erõleveskocka, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1db karalábé, fél
fej kelkáposzta, kicsi db zeller, 4 db burgonya, 6 szál petrezselyem, 1
evõkanál paradicsompüré, 1 evõkanál zsír, 4 dkg füstölt szalonna, 5
dkg spagetti, 5 dkg reszelt sajt.
A leveskockákat megfõzöm 2 liter vízben. A megtisztított
zöldségeket kockákra metélem, és kevés zsíron megpárolom.
Zsírban kisütöm az apró kockákra vágott szalonna zsírját, és
ráöntöm a paradicsompürét, majd hozzáöntöm a levest, majd
beleszórom a zöldségeket. Ha felforrt, beledobom a spagettit, s
lassan forralom, míg a tészta meg nem fõ. Ha az egész megpuhult
tálalom és reszelt sajtot szórok rá.
Közepesen nehéz elkészíteni, nagyjából egy óra alatt.
Nagyon magas rosttartalmú leves, fogyókúrában és székrekedés
esetén is ajánlható.
Energia: 309 kcal (1292 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 10,2 g, Zsír: 18,6 g, Szénhidrát: 24,6 g, Koleszterin: 29,4
mg, Rost: 6,13 g, C-vitamin: 27,3 mg, B12-vitamin: 0,12 ug,
Kalcium: 173,7 mg, Vas: 1,34 mg, Nátrium: 2052 mg.
– SÁRGA LEVES –
Hozzávalók:
4 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evõkanál vegyes darált zöldség,
fél l víz, fél l tej, cukor, ételízesítõ.
Feldarabolom a hagymát, vajon megpárolom, hozzáadom a
78 500 helyett MOST 0 Ft.
Honlapkészítés ingyen:
Ez a weblapszerkesztő alkalmas
ingyen weboldal,
ingyen honlap készítés...
Mai: 41
Tegnapi: 17
Heti: 84
Havi: 267
Össz.: 160 016
Látogatottság növelés