Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

Levesek

– SAJTLEVES –

Hozzávalók:

4 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, kicsi zeller, fél vöröshagyma,

1 doboz natúr kockasajt, ételízesítõ.

A burgonyát kockára vágom és felteszem fõni a hagymával és a

zellerrel együtt. Meghintem ételízesítõvel. Apró kockákra szelem a

fehérrépát, a sárgarépát, és beleteszem a levesbe. A legvégén belekavarom

a sajtokat. A tetejére lehet tenni snidlinget is. Semmi

zsiradék nem kell hozzá.

Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ. A hagyományos sajtlevesben

nincsenek zöldségek, azonban ez csak emeli a különbözõ hasznos

tápanyagok mennyiségét. Ajánlható még a leveshez betétként zsemlekocka

vagy bármilyen kifõtt tészta is. Roborálásra ajánlott.

Energia: 249 kcal (1041 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 10,11 g, Zsír: 9,6 g, Szénhidrát: 29,9 g, Koleszterin: 33,6

mg, Rost: 6,8 g, C-vitamin: 32,7 mg, B12-vitamin: 0,28 ug,

Kalcium: 231,5 mg, Vas: 1,03 mg, Nátrium: 457,6 mg.

 

– SAVANYÚ KRUMPLILEVES –

Hozzávalók:

6 db krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, só, majoránna,

olaj, liszt, pirospaprika, újhagyma, petrezselyem.

A kockára vágott krumplit a megtisztított vöröshagymával, a

babérlevéllel sós vízben felteszem fõni. Amikor a krumpli már félig

puha, szórok bele kevés majoránnát. Apróra szelt petrezselymet is

adok hozzá. Majd kevés rántást készítek, megszórom piros

paprikával, és a léhez öntöm. Amikor a krumpli már puhára fõtt, a

lébõl kiszedek, kb. 1 dl és elkeverem a tejföllel egy kis tálkában.

Hozzáöntöm a leveshez.

Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.

A burgonyából készült ételek káliumban gazdagok, és ez igaz erre

a levesre, ahol a fõzõvíz is fel van használva. Az ilyen ételek

ajánlottak például magas vérnyomás esetén, a megbomlott káliumnátrium

egyensúly helyreállítására.

Energia: 249 kcal (1041 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 6,6 g, Zsír: 7,8 g, Szénhidrát: 37,7 g, Koleszterin: 28 mg,

Rost: 5,47 g, C-vitamin: 41,71 mg, B12-vitamin: 0,13 ug, Kalcium:

85,5 mg, Vas: 0,7 mg, Nátrium: 37,65 mg.

 

– TEJSZÍNES PULYKALEVES –

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db karalábé,

3 nagyobb karfiol rózsa, 3 dl fõzõtejszín, 1 db citrom, 2 csapott

evõkanál tárkony, ételízesítõ, olaj, 1 db tojás, liszt, só.

A pici kockákra vágott, kicsontozott, pulykamellet az olajon hirtelen

megpirítom, hozzáadom az ételízesítõt, tárkonyt, a megpucolt apróra

vágott zöldségeket, és felengedem vízzel. Kis lángon fõzöm. Amikor a

hús megpuhult, hozzáadom a tejszínt. A citrom kifacsart levét is

beleöntöm. Közben a tojásból és a lisztbõl, kevés víz és só hozzáadásával

galuskatésztát készítek, majd beleszaggatom a levesbe. A

tészta megpuhulása után tálalható a leves.

Könnyen elkészíthetõ, fél óra alatt.

Gazdag tápanyagkínálatot mutat ez a leves, melyet változatos

alapanyagainak köszönhet. Székrekedés ellen használható, magas

rosttartalma, és a tejszín miatt.

Energia: 322 kcal (1346 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 29,7 g, Zsír: 14 g, Szénhidrát: 18,6 g, Koleszterin: 106,7

mg, Rost: 7,57 g, C-vitamin: 19,32 mg, B12-vitamin: 0,7 ug,

Kalcium: 172,22 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 929, 11 mg.

 

– ZÖLDSÉGES POCAKLEVES –

Hozzávalók:

A leveshez: 1 szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, 1db petrezselyemgyökér,

1db édeskömény gumó, 1 db kicsi zeller, 1 fej vöröshagyma, 1

gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál szárított

kakukkfû, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál egész fehér bors, tengeri só, 1

liter víz.

A levesbetéthez: 2 db paradicsom, néhány szál metélõhagyma.

A tönkölygaluskához: 1 db újhagyma, 1 evõkanál kukoricacsíraolaj,

75 g durvára õrölt tönkölybúza (dara), másfél dl víz, 75 g

teljes kiõrlésû, tönkölybúzaliszt, 1 evõkanál tejföl, tengeri só, reszelt

szerecsendió, õrölt fehér bors.

A megtisztított újhagymát fölaprítom. Olajon, a tönkölydarával

együtt kevergetve megpirítom. A vizet ráöntöm, kevergetve fölforralom

és 1-2 percig fõzöm. Addig, amíg sûrû lesz. Utána lefedem

és kis lángon 20 percig fõzöm. Közben vigyázok, nehogy a massza

letapadjon. Ezért néhányszor megkeverem. Akkor jó, ha olyan

tömör lesz, hogy szinte már megkeverni sem lehet. Ekkor a tûzrõl

lehúzom, és dagadni hagyom.

Miközben a daragaluska készül, a leveshez való zöldségeket

megtisztítom, és finomra aprítom. A petrezselymet, a kakukkfüvet

meg a babérlevelet tealevél tartóba teszem, hogy fõzés után

könnyen eltávolíthassam. Az egészet egy fazékba szórom, a fehérborsot

hozzáadom, és a vízzel felöntöm. Ezután felforralom,

megsózom, majd lefedve, kis lángon fél órát fõzöm. Leszûröm.

A durumos-dara masszából nedves teáskanállal galuskákat

formázok, majd a levesben kifõzöm. A paradicsom kockára vágom,

a metélõhagymát fölaprítom. Tálaláskor a paradicsomot és a metélõhagymát

is a levesbe szórom.

Nehéz az elkészítése, ráadásul, legalább háromnegyed óráig készül.

Ez a rengeteg rost, ami a zöldségekben van, segíti a bélmozgást.

A rákbetegségek megelõzésében is hatásos.

Energia: 266 kcal (1112 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 8,4 g, Zsír: 7,26 g, Szénhidrát: 41 g, Koleszterin: 2,8 mg,

Rost: 11,8 g, C-vitamin: 57,97 mg, B12-vitamin: 0,01 ug, Kalcium:

245,63 mg, Vas: 4,78 mg, Nátrium: 539,84 mg.

 

– MOLNÁRLEVES –

Hozzávalók:

6 db paprika, 3 db paradicsom, 2 db paprika, 1 fej vöröshagyma, 5

db burgonya, 25 dkg lebbencs tészta, 2 és fél dl tejföl, 1 csomag

zeller, 1 evõkanál fûszerpaprika, köménymag.

Az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd ráteszem a

karikára vágott paprikát és a meghámozott, szintén karikára

vágott paradicsomot. Lecsó sûrûségûre dinsztelem, majd felöntöm

vízzel. Ekkor teszem bele a köményt és a pirospaprikát, a

zellerleveleket és a kockára vágott burgonyát, majd megsózom. Ha

a krumpli félig megfõtt, beleteszem a lebbencs tésztát, és tovább

forralom. Ha a tészta feljött a leves tetejére, akkor kész az étel.

Mielõtt elzárnám, belekeverem a tejfölt. Még egyet rottyantok rajta,

és tálalható a levesem.

Negyven perc alatt, közepesen nehéz elkészíteni.

Magas rost- és alacsony koleszterintartalma miatt keringési problémák

esetén ajánlható ez az étel, de ilyenkor sovány tejföllel kell

elkészíteni. Laktató egytálételként megállja a helyét fogyókúrában is.

Energia: 380 kcal (1588 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 10,9 g, Zsír: 11,7 g, Szénhidrát: 57,2 g, Koleszterin: 46

mg, Rost: 6,7 g, C-vitamin: 76,2 mg, B12-vitamin: 0, 6 ug, Kalcium:

94,4 mg, Vas: 1,4 mg, Nátrium: 438,11 mg.

 

– VEGYES TEJFÖLÖS ZÖLDSÉGLEVES –

Hozzávalók:

4 db közepes sárgarépa, 2 db gyökér, kis karalábé, kis zeller, 1

pohár tejföl, ételízesítõ, liszt, víz.

A zöldségeket megtisztítom, lereszelem, vagy robotgéppel összeaprítom.

Kevés olajon megpárolom, meghintem ételízesítõvel, és

felöntöm másfél liter vízzel. Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet

keverek, és kevergetés közben a leveshez öntöm. Vágott petrezselyemmel

díszítem.

Húsz perc alatt könnyen elkészíthetõ.

A levest vesebetegek is kipróbálhatják, de a napi, elfogyasztható

fehérje mennyiséget figyelembe kell venni!

Energia: 106 kcal (443 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 2,4 g, Zsír: 7,2 g, Szénhidrát: 7,7 g, Koleszterin: 21 mg,

Rost: 2,86 g, C-vitamin: 7,9 mg, B12-vitamin: 0,06 ug, Kalcium:

83,3 mg, Vas: 0,42 mg, Nátrium: 425 mg.

– KAPROS CSIRKE LEVES –

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell, 4 szál répa, 2 szál petrezselyem, 1 karalábé, 2

marék zöldborsó, fél kisebb kelkáposzta, 1 fej hagyma, 1 csomó

kapor, só, bors, tejföl, olaj.

Az apróra vágott hagymát az olajon megpárolom, majd hozzáadom

a kockára szelt húst. Amikor már majdnem fehér, akkor

hozzádobom a kockára aprított zöldségeket. Puhára párolom, majd

felengedem vízzel. Ízesítem apróra metélt kaporral, borssal. A

zöldségek teljes puhulásáig fõzöm. Ha valaki úgy szereti, akkor

bele fõzheti a tejfölt, de tálaláskor is kínálhatjuk hozzá. Könnyen

elkészíthetõ ez az étel is, 40 perc alatt. Fogyókúrázók inkább

csökkentett zsírtartalmú joghurtot, kefirt használjanak a tejföl helyett!

Energia: 214 kcal (895 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 25 g, Zsír: 6,06 g, Szénhidrát: 14,5 g, Koleszterin: 59 mg,

Rost: 5,5 g, C-vitamin: 77,47 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:

141,8 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 313 mg.

 

– KARFIOLOS KARALÁBÉ LEVES –

Hozzávalók:

1 db karfiol, 1 karalbé, fél hagyma, 2 dl joghurt, 2 db tyúkhúsleves

kocka, 1 db tojás sárgája, friss petrezselyem.

Hideg vízben felteszem fõni a megmosott, és rózsáira szedett

karfiolt, és a kockákra szelt karalábét. Majd beleteszem a két

leveskockát és az apróra vágott hagymát. Amikor a zöldségek

megpuhultak, a joghurtot elkeverem a tojás sárgájával, és a leveshez

adom. A végén friss petrezselymet szórok rá.

Elkészítési idõ: 20 perc.

Ez egy könnyû leves, allergia esetén is javallják zöldség tartalma miatt.

Energia: 79 kcal (330 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 5,6 g, Zsír: 3,07 g, Szénhidrát: 7 g, Koleszterin: 96,13 mg,

Rost: 2,7 g, C-vitamin: 51,1 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium:

108,75 mg, Vas: 0,64 mg, Nátrium: 1151,1 mg.

 

– LEVES GOMBÁVAL –

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa,

1 evûkanál liszt, fél dl olaj, só, bor, kömény, fûszerpaprika, 1 csokor

petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 2 l húsleves.

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítom, és

hozzáadom a zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felöntöm, majd

beleteszem a kis kockára darabolt gombát, sárgarépát, gyökeret, a

finomra vágott petrezselymet és fûszerezem. Felöntöm a húslevessel,

és puhára fõzöm a zöldségeket. Berántom, és újra forralom. Csipetke

tésztát fõzök bele.

Elkészítési idõ: 40 perc. Nehézségi fok: közepes.

A sárga és fehérrépában jelenlevû rostok jó székletképzõk, teltségérzetet

biztosítanak, a bél mozgását javítják. A zöldségekben, és a

gombában lévõ vitaminok, és ásványi anyagok általános egészségvédõ

hatásúak. Fogyókúrázóknak ajánlják.

Energia: 191 kcal (798 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 3,43 g, Zsír: 13,35 g, Szénhidrát: 14,07 g, Koleszterin: 0,4

mg, Rost: 3,66 g, C-vitamin: 24,37 mg, B12-vitamin: 0,01 ug,

Kalcium: 56 mg, Vas: 1,03 mg, Nátrium: 1531,2 mg.

 

– ZÖLDSÉGLEVES TALJÁN MÓDRA –

Hozzávalók:

2 db erõleveskocka, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1db karalábé, fél

fej kelkáposzta, kicsi db zeller, 4 db burgonya, 6 szál petrezselyem, 1

evõkanál paradicsompüré, 1 evõkanál zsír, 4 dkg füstölt szalonna, 5

dkg spagetti, 5 dkg reszelt sajt.

A leveskockákat megfõzöm 2 liter vízben. A megtisztított

zöldségeket kockákra metélem, és kevés zsíron megpárolom.

Zsírban kisütöm az apró kockákra vágott szalonna zsírját, és

ráöntöm a paradicsompürét, majd hozzáöntöm a levest, majd

beleszórom a zöldségeket. Ha felforrt, beledobom a spagettit, s

lassan forralom, míg a tészta meg nem fõ. Ha az egész megpuhult

tálalom és reszelt sajtot szórok rá.

Közepesen nehéz elkészíteni, nagyjából egy óra alatt.

Nagyon magas rosttartalmú leves, fogyókúrában és székrekedés

esetén is ajánlható.

Energia: 309 kcal (1292 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 10,2 g, Zsír: 18,6 g, Szénhidrát: 24,6 g, Koleszterin: 29,4

mg, Rost: 6,13 g, C-vitamin: 27,3 mg, B12-vitamin: 0,12 ug,

Kalcium: 173,7 mg, Vas: 1,34 mg, Nátrium: 2052 mg.

 

– SÁRGA LEVES –

Hozzávalók:

4 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evõkanál vegyes darált zöldség,

fél l víz, fél l tej, cukor, ételízesítõ.

Feldarabolom a hagymát, vajon megpárolom, hozzáadom a



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 17
Heti: 84
Havi: 267
Össz.: 160 016

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás Levesek
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »