– ROZSKENYÉR SAJTTAL –
Hozzávalók:
2 szelet rozskenyér, 1 szelet sajt, fõtt tojás karika, 1 fej saláta, 1db
paradicsom, 1 db paprika, 1 szál újhagyma.
Felszeletelem a kenyeret, és karikára vágom a paradicsomot, a
paprikát, az újhagymát, és a keményre fõtt tojást. Majd a hozzávalókat
a két kenyérszelet közérakom a sajttal együtt.
Könnyû elkészíteni, és 10 perc kell hozzá.
Általános diabetikus étel. Sok zöldséggel fogyasztva magas C-vitamin
tartalmú étel.
Energia: 317 kcal (1325 kJ)
Tápanyag összetétele (1 adagban):
C-vitamin: 22,9 mg, Nátrium: 643 mg, Vas: 1,6 mg Kalcium:
139,72 mg Fehérje: 14,2 g, Zsír: 8,6 g, Szénhidrát: 45,14 g,
Koleszterin: 110 mg, Rost: 5,7 g, B12-vitamin: 0,43 ug.
– POGÁCSA, TOJÁS NÉLKÜL –
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg trappista sajt,
1 csipet só.
A hozzávalókat összegyúrom, és hideg helyen fél órát állni
hagyom, majd a szokásos módon pogácsákat szaggatok belõle.
Tetejét bevagdosom. Meg szórom reszelt sajttal. Közepes lángon,
kb.10-15 percig sütöm. Nagyon finom, sokáig nem szárad ki a
tésztája.
Elkészül: 40 perc alatt.
Tojásfehérje allergiás betegek is fogyaszthatják.
Energia: 88 kcal (368 kJ)
Tápanyag tartalom 1 adagban:
Fehérje: 5,62 g, Zsír: 3,6 g, Szénhidrát: 8,6 g, Koleszterin: 11,7 mg,
Rost: 0,4 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0,21 ug, Kalcium: 638,4
mg, Vas: 0,21 mg, Nátrium: 138,42 mg.
– RINGLIS SASLIK –
Hozzávalók:
2 db paprika, 1 db hal konzerv, 1 doboz kapribogyó, 4 szelet lazac,
1 db grapefruit, petrezselyem.
A paprikát tûvel megszurkálom, és a tûzhely rácsára helyezem, és
barnulásig sütöm. Ha fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzom.
Az olajos halat lecsepegtetem, és a szétvágott paprikaszeletekbe
burkolom. A tetejére kapribogyót állítok, és fogvájóval összetûzöm.
A konzerv olajával meglocsolom. Majd a grapefruitot meghámozom,
és kockára vágom. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szelem és a
grapefruittal együtt fogvájóra tûzöm. Petrezselyemmel díszítem.
Könnyû elkészíteni, 20 perc alatt kész.
Lisztre érzékenyek is fogyaszthatják.
Energia: 250 kcal (1045 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 18,4 g, Zsír: 16,23 g, Szénhidrát: 7 g, Koleszterin: 92 mg,
Rost: 2,1 g, C-vitamin: 102, 6 mg, B12-vitamin: 1,19 ug, Kalcium:
301,7 mg, Vas: 2,6 mg, Nátrium: 1064, 2 mg.
– SONKATEKERCS –
Hozzávalók:
2 szelet sonka, 1 db fõtt tojás, 1 fej hagyma, só, 1 db natúr joghurt,
10 dkg reszelt sajt, Erõs Pista szósz.
Az összetört fõtt tojást összekeverem az apróra vágott hagymával,
és a reszelt sajttal, és a joghurt felével. Vigyázok, hogy ne legyen
folyós a töltelékem. Sóval, pici Erõs Pista szósszal ízesítem. Ezt a
masszát teszem a sonkára, majd feltekerem. Fehérpaprikába is
tölthetem.
Az elkészítési idõ: 10 perc.
Fogyókúrához megfelelõ étel, mert a sok fehérje beindítja a fogyást.
Segíthet a cél elérésében, ha zsírszegény joghurtot, és sajtot
választunk az ételhez.
Energia: 365 kcal (1526 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 41,06 g, Zsír: 20,02 g, Szénhidrát: 4,6 g, Koleszterin:
245,04 mg, Rost: 0,45 g, C-vitamin:1,6 mg, B12-vitamin: 0,77 ug,
Kalcium: 285 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 1013,5 mg.
– KRUMPLIS GOLYÓ –
Hozzávalók:
4 dkg élesztõ, 1 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 2 db közepes héjában
fõtt burgonya, 10 dkg töpörtyû, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 2 dl
tejföl, fél kg liszt, 1 kiskanál só, vaj.
Az élesztõt a tejbe morzsolom, a cukorral felfuttatom. A héjában fõtt,
áttört burgonyát, az apróra vágott töpörtyûvel, a tojássárgájával, a
tejföllel, a sóval, meg a liszttel, összegyúrom. Letakarva meleg helyen
1 óra alatt megkelesztem. Maroknyi darabokat tépek belõle, és
golyókat formálok. Majd kivajazott tepsibe rakom a golyókat. A tetejét
felvert tojással megkenem és elõmelegített sütõben, közepes lángon
30 percig süL
Ezt a kalóriadús ételt másfél óra alatt lesz kész, közepesen nehéz
elkészíteni.
Roborálásra és hízókúrán lévõknek ajánlott, kifejezetten nem javasolt
viszont emésztési problémák és magas vérzsír-szint esetén.
Energia: 120 kcal (502 kJ).
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 3,5 g, Zsír: 4,1 g, Szénhidrát: 17 g, Koleszterin: 15,5 mg,
Rost: 1,04 g, C-vitamin: 1,25 mg, B12-vitamin: 0,03 ug, Kalcium:
13,7 mg, Vas: 0,27 mg, Nátrium: 46mg.
– FRANCIA TÖLTÖTT RÚD –
Hozzávalók:
1 db franciakenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg kolbász, 5 dkg sonka, 5 dkg
szalámi, 1 savanyú uborka, 1 kanál tejföl, 1 kanál fehérbor, 1 kanál
szardellapaszta, 1 fej apróra vágott hagyma.
A francia kenyeret kettévágom, belsejét kiszedem. Kis kockákra
szeletelem az uborkát, a szalámit, a kolbászt és a sonkát, és a
kockázott kenyeret. A vajat, tejfölt, a bort és a szardellapasztát
habosra kikeverem és hozzáadom a már kockára szelt alapanyagokat.
Ezzel a töltelékkel megtöltöm a francia kenyeret, fóliába
csavarom, és a hûtõbe teszem egy éjszakára. Közvetlenül fogyasztás
elõtt szeletelem.
Fél óra alatt könnyedén elkészíthetõ.
Allergiás betegeknek is adható. A bor kihagyható, ha gyerekek is
fogyasztják.
Energia: 388 kcal (1622 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 14,8 g, Zsír: 26 g, Szénhidrát: 22,4 g, Koleszterin: 91,85
mg, Rost: 1,53 g, C-vitamin: 0,51 mg, B12-vitamin: 0,57 ug,
Kalcium: 42,7 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 849,05 mg.
– AFRIKAI CSEMEGE –
Hozzávalók:
1 kg afrikai harcsa, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 db tojásfehérje,
citromlé, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 evõkanál olívaolaj.
A harcsa bõrét lehúzom, és kettévágom. Az egyik részt a kikent
sütõformába fektetem. Tojásfehérjéket frissen õrölt szerecsendióval,
kevés citromlével kemény habbá verem. A reszelt sajtot gyengéden
hozzákeverem. Ezzel a masszával megtöltöm a lazacot, majd a másik
résszel befedem. Elõmelegített sütõben, alufóliával lefedve megsütöm.
Ha kihûlt, kiborítom és felszeletelem.
Kevesebb, mint egy óra alatt viszonylag könnyen elkészíthetõ.
A hal Omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek a zsírsavak védik és
erõsítik az immunrendszert, illetve jó hatással vannak az ízületi
problémákra, mivel gyulladáscsökkentõ hatásúak. A mozgásszervi
betegségekben szenvedõknek és az immunbetegeknek ajánlott
elsõsorban.
Energia: 588 kcal (2458 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 52,7 g, Zsír: 41,02 g, Szénhidrát: 1,27 g, Koleszterin:
130,3 mg, Rost: 0,1 g, C-vitamin: 0,5 mg, B12-vitamin: 6,2 ug,
Kalcium: 210,6 mg, Vas: 2,52 mg, Nátrium: 408,61 mg.
– HALFALATKÁK –
Hozzávalók:
3 db nyúzott afrikai harcsafilé, hagyma, só, bors, apróra vágott
petrezselyem zöldje, 1 db leveskocka.
A filéket ledarálom. Hozzádarálok egy kis hagymát, fûszerekkel
ízesítem, és belekeverem a petrezselyem zöldjét, majd kisebb
gombócokat formázok belõle. Leveskockából készült levesben
kifõzöm, és valamilyen mártással tálalom.
Készíthetem másként is. Úgy, hogy lapos korongformára nyomom a
masszát, és pici zsiradékon, kisütöm, bármilyen salátával tálalom.
Másik variáció szerint, áztatott zsemlét keverek a masszához és így
hal-fasírozott lesz belõle.
A harmadik variáció szerint pedig, az apró gombócokat hallevesbe
kifõzöm.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.
Az afrikai harcsa szálkátlan, zsírszegény, és nagyon értékes húsú hal.
Leginkább bõrbetegségekre, izületi betegségben szenvedõknek és
immunbetegeknek javallott.
Energia: 179 kcal (748 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 32,3 g, Zsír: 4 g, Szénhidrát: 3,1 g, Koleszterin: 160 mg,
Rost: 1,06 g, C-vitamin: 16,2 mg, B12-vitamin: 4,04 ug, Kalcium:
71,5 mg, Vas: 2,2 mg, Nátrium: 293,8 mg.
– CSÍPÕS TOJÁSOS SZENDVICS –
Hozzávalók:
2 szelet rozskenyér, száraz kolbász, Erõs Pista, vaj, 2 db tojás.
A tojást keményre fõzöm és feldarabolom. A rozskenyeret megkenem
vajjal és Erõs Pistával, rákarikázom a kolbászt, és arra a
teszem a tojás szeleteket.
Tíz perc alatt nagyon könnyen elkészíthetõ.
Ez a szendvics bármilyen étkezésre könnyen elkészíthetõ, kedvence
azoknak, akik a magyaros ízekért rajonganak. Ne feledjük: a sok
koleszterin bevitele csökkenthetõ, ha például vaj helyett margarinnal
kenjük meg a kenyerünket! Általános roboráló étel. Bátran
fogyaszthatunk hozzá bármilyen friss zöldséget.
Energia: 256 kcal (1070 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 11,6 g, Zsír: 13,47 g, Szénhidrát: 21,44 g, Koleszterin:
203,7 mg, Rost: 2,48 g, C-vitamin: 0,19 mg, B12-vitamin: 0,41 ug,
Kalcium: 34,21 mg, Vas: 1,29 mg, Nátrium: 485,63 mg.
– KÖNNYÛ, TÖLTÖTT HAGYMA –
Hozzávalók:
2 szál vastagabb póréhagyma, 20 dkg juhtúró, 10 dkg margarin, 2
gerezd fokhagyma, 3 erõs paprika, 1 csokor petrezselyem, só, bors,
kömény.
A póréhagyma fehér részét, 10 cm hosszúságúra elvágom, és
mindegyiknek a közepét kinyomom a vastagabb fele felé. A túrót
átpasszírozom, és elkeverem a margarinnal, hozzáadom az apróra
összevagdosott petrezselyem zöldjét, és az áttört fokhagymát, majd
az apróra vágott erõs paprikát. Sózom, borsozom, és hozzáadom
az õrölt köményt. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a póréhagymát,
majd hûtõbe teszem, és jól lehûtöm. Tálalás elõtt ferdére
szeletelem, és rozskenyérrel tálalom.
Fél óra alatt elkészül.
Fogyókúrába is beillik ez a szendvics, vagy például tojásallergiásoknak
is javallott.
Energia: 321 kcal (1342 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 12,6 g, Zsír: 26,63 g, Szénhidrát: 7,43 g, Koleszterin: 26,5
mg, Rost: 2,07 g, C-vitamin: 34,51 mg, B12-vitamin: 0,45 ug,
Kalcium: 352,2 mg, Vas: 1,01 mg, Nátrium: 878,8 mg.
– KIRÁLYPALACSINTA –
Hozzávalók:
16 db palacsinta (sós), 1 db csirkemellbõl készített ragu, 1 pohár
tejföl (zsírszegény), 15 dkg trappista sajt.
A tejfölt kikeverem a pörkölt szaftjával. A húst apróra darabolom,
majd a mártásból annyit adok hozzá, hogy jól kenhetõ legyen. A
palacsintákat megtöltöm ezzel a töltelékkel, és egy kikent sütõedénybe
egymás melléteszem, a tetejét meglocsolom a megmaradt
szósszal és megszórom reszelt sajttal. A sütõben megsütöm, amíg a
sajt ráolvad a palacsintákra. Savanyúsággal tálalom.
Húsz perc alatt könnyen elkészül.
Natúr sült hússal jobban illeszkedik az egészséges táplálkozásba,
és kevesebb zsiradékot, valamint energiát jelent. Az allergiás
betegeknek jó táplálék.
Energia: 387 kcal (1618 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 29,4 g, Zsír: 198 g, Szénhidrát: 22,6 g, Koleszterin: 121
mg, Rost: 1 g, C-vitamin: 0,46 mg, B12-vitamin: 0,8 ug, Kalcium:
178 mg, Vas: 1 mg, Nátrium: 476 mg.
– PIKÁNS KÖRÖZÖTT –
Hozzávalók:
Összesen fél kg tehén és juhtúró, só, köménymag, pirospaprika, 1
kanál vaj, 1 kanál tejföl, zöldpetrezselyem, 1 fej apróra vágott vöröshagyma.
A szokott módon körözöttet keverek. Juh- és tehéntúró keverékét