Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

Italok

– NARANCSOS CSOKI ITAL –

Hozzávalók:

1 liter tej, fél liter víz, 1 db narancs, 1 tábla keserû csoki.

A tejet és a vizet egy lábasba töltöm, majd hozzá adom a narancs

vékonyan lehámozott héját. Lassú tûzön felforralom, majd leveszem

a tûzrõl, és pihentetem 10 percig. Kiveszem a tejbõl a narancs héját,

aztán beleteszem az összetört csokoládét. Állandó kevergetés mellett

újra felforralom. Még melegen beletöltöm poharakba, tetejét

tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal díszítem.

Elkészítési idõ: 30 perc. Könnyû megvalósítani.

Az étcsokoládéban kevesebb a cukor, mint a tejes változatokban,

ezért valamivel egészségesebb. Érdemes azonban figyelembe venni

serkentõ hatású teobromin tartalmát is, ami miatt kisgyermekeknek

ez az ital nem ajánlott. Fogyókúrázóknak nem ajánlott,

tehát hízni vágyók ihatják.

Energia: 191 kcal (798 kJ)

Tápanyagtartalom 2 dl-ben:

Fehérje: 5 g, Zsír: 8,84 g, Szénhidrát: 22,5 g, Koleszterin: 5,2 mg,

Rost: 0,6 g, C-vitamin: 10 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium: 142,7

mg, Vas: 0,8 mg, Nátrium: 56,27 mg.

 

– DINNYEITAL –

Hozzávalók:

1 fej apróra vágott görögdinnye, 2 dl tej, 10 dkg cukor, 2 dl rum.

A hozzávalókat egyszerûen robotgéppel össze kell törni, és néhány

percre behûteni.

Tíz perc alatt nagyon könnyen elkészíthetõ.

Magas vitamintartalmú turmix, amely rost és folyadéktartalma

miatt mindenkinek ajánlott. Általános egészségmegõrzõ hatású.

Gyermekeknek nem ajánlható alkohol tartalma miatt.

Energia: 178 kcal (744 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 5,5 g, Zsír: 4,4 g, Szénhidrát: 28,2 g, Koleszterin: 15 mg,

Rost: 0,2 g, C-vitamin: 6,4 mg, B12-vitamin: 0,41 ug, Kalcium:

195,6 mg, Vas: 0,5 mg, Nátrium: 71 mg.

 

– VEGYES BÓLÉ –

Hozzávalók:

20 dkg meggybefõtt, 20 dkg õszibarackbefõtt, 20 dkg eperbefõtt, 1

dl konyak, 1 dl likõr, 7 dl száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgõ.

A befõtteket tálban összekeverem. Ráöntöm a konyakot, a likõrt és

a bort, majd egy órára hûtõszekrénybe teszem. Fogyasztás elõtt

felöntöm a lehûtött pezsgõvel.

Könnyû elkészíteni 20 perc alatt.

A bólék rejtett tulajdonsága, hogy a bennük lévõ cukor és szénsav

hatására az alkohol sokkal könnyebben és gyorsabban szívódik fel.

Puffasztó hatása van a szénsav miatt.

Energia: 533 kcal (2228 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 1,27 g, Zsír: 0,33 g, Szénhidrát: 48,5 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 4,41 g, C-vitamin: 76,05 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium:

50,86 mg, Vas: 2,10 mg, Nátrium: 11,13 mg.

 

– MEDITERRÁN ITAL –

Hozzávalók:

4 bögre eper, 2 db narancs, 7 dl félédes vörösbor, 2 dl brandy, 2 dl

narancslikõr, 1 evõkanál méz.

Az epret megmosom, megtisztítom, aztán négyfelé vágom, és

hengeres pohárba teszem. A narancsot megmosom, héjából vékony

csíkot vágok, a húsát felszeleteljem, és az eperhez adom. Keverõpohárban

jól elkeverem a bort, a brandyt, a likõrt és a mézet, és a

gyümölcsre öntöm, lefedem, és legalább fél órára hûtõbe teszem.

Fogyasztáskor 2-3 jégkockát adok hozzá, és a narancshéj csíkkal

díszítem a poharat.

A tálalásig felhasznált idõ kb. 40 perc. Könnyû az elkészítése.

A sangría a mediterrán vidékeken elterjedt ital, gyakran egész nap,

frissítõként fogyasztják. Jó minõségû borból és gyümölcsökbõl

készítve ajánlható, de csak egészséges felnõtteknek.

Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg, tartja a

mondás.

Energia: 308 kcal (1287 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 1,05 g, Zsír: 0,36 g, Szénhidrát: 36,6 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 2,76 g, C-vitamin: 54,6 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 76,3

mg, Vas: 1,95 mg, Nátrium: 14,7 mg.

 

– FRANCIA ZÖLDSÉGITAL –

Hozzávalók:

1 kisebb cukkíni, 1 piros húsú paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1

kisebb vöröshagyma, 1-1 ágacska friss majoránna és kakukkfû, fél

csokor petrezselyem, néhány csepp citromlé, 2 dl natúr joghurt, 2 dl

tej, só, õrölt fehérbors.

A zöldségeket megmosom, megtisztítom. A cukkínit meghámozom,

fölszeletelem. A kicsumázott, ereitõl megfosztott paprikát apró

kockákra vágom. A fokhagymát, vöröshagymát fölaprítom és a

cukkínihez, a majoránna, a kakukkfû és a petrezselyem levélkéit a

szárról lecsipkedem, és mindezt a turmixgépbe szórom. Ezután

kerül bele a citromlé, a joghurt és a tej, amikkel még egyszer

átkeverem. Kissé megsózom, megborsozom, majd az italt csészékbe

töltöm, és rövid ideig hûtõbe rakom.

Elkészítése hûtéssel együtt 1 óra. Könnyû megvalósítani ezt az italt.

Fogyókúrában zsírszegény tejjel javasolt. Érzékeny gyomrúaknak,

fekélybetegségben szenvedõknek nem ajánlható a fûszerezése miatt.

Energia: 102 kcal (426 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 5 g, Zsír: 3,6 g, Szénhidrát:12,2 g, Koleszterin: 11,1 mg,

Rost: 1,96 g, C-vitamin: 77,2 mg, B12-vitamin: 0,21 ug, Kalcium:

160,4 mg, Vas: 1,63 mg, Nátrium: 282 mg.

 

– VENDÉGVÁRÓ LIKÕR –

Hozzávalók:

6 db tojás sárgája, 1 rúd vanília, 10 dkg porcukor, 7 dl tej, 3 dl

whisky.

A tojássárgáját, a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a

vaníliarúd belét. Mindezt felengedem a felforralt, majd lehûtött

tejjel. Hozzáöntöm a whiskyt, majd hûtõben 1hétig pihentetem,

naponta egyszer összerázom.

Elkészítése fél órát vesz igénybe. Könnyû elkészíteni ezt az italt.

Gyermekeknek és szívbetegeknek nem ajánlott magas alkoholtartalma,

és a tojás magas koleszterintartalma miatt.

Energia: 130 kcal (543 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 0,1 g, Zsír: 0,2 g, Szénhidrát: 1,1 g, Koleszterin: 6 mg,

Rost: 0 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0,02 ug, Kalcium: 2,8 mg,

Vas: 0,02 mg, Nátrium: 1 mg.

 

– TRÓPUSI TURMIXKRÉM –

Hozzávalók:

2 db narancs, 2 db banán, fél kg szõlõ, 12 db jégkocka, 2 teáskanál

méz.

A narancsokat meghámozom, és gerezdekre szedem. A banánt

meghámozom, a szõlõt forró vízbe mártom, és héját leszedem. A

magokat kipirgálom belõle, és az összes gyümölcsöt a turmixgépbe

teszem. Sima pépé darálom. Hozzáadom a jeget és a mézet, majd

ismét géppel összedarálom. Poharakba töltöm, a tetejét szõlõszemekkel

díszítem.

Nem nehéz elkészíteni. Körülbelül tíz perc munkát kíván, mire

fogyasztható.

Vitaminokban és rostokban gazdag ital. A benne lévõ banán és a

szõlõ magas szénhidráttartalmú, fogyókúrában nem ajánlanám.

Energia: 168 kcal (702 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 1,7 g, Zsír: 0,5 g, Szénhidrát: 37,7 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 4,2 g, C-vitamin: 42,6 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 115,6

mg, Vas: 0,92 mg, Nátrium: 15 mg.

 

– SÁRGABARACKOS CSODA –

Hozzávalók:

4 db sárgabarack, 1 evõkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evõkanál

narancslé, 2 dl kefir.

A sárgabarackokat forró vízzel leforrázom, hideg vizet folyatok rá

és lehúzom a héját. A magot kiszedem, és turmixgépben pürét

készítek. Hozzáadom a mézet, vaníliás cukrot, narancslevet és a

kefirt, és még egyszer összedarálom. Poharakba öntöm és egy

szelet naranccsal, és citromfûvel díszítem.

A csoda fogyasztásáig tíz percre van szükség. Bátran neki foghatnak

az elkészítésének.

Fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, jó szívvel ajánlható.

Energia: 279 kcal (1166 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 74 g, Zsír: 6,5 g, Szénhidrát: 45,7 g, Koleszterin: 11,4 mg,

Rost: 2,5 g, C-vitamin: 28,1 mg, B12-vitamin: 0,27 ug, Kalcium: 24

mg, Vas: 1,2 mg, Nátrium: 219 mg.

 

– NARANCSOS SÁRGARÉPALÉ –

Hozzávalók:

70 dkg sárgarépa, 25 szem édesítõszer, 5 l víz, 3 db citrom, 1 üveg

narancsszörp.

A sárgarépát a vízben az édesítõszerrel megfõzöm. A citromot

kifacsarom, és gépen összetöröm a répával. Hozzáöntöm a szörpöt

és a vizet. Újra összekeverem, és üvegekbe rakom. Hígítva vagy

önmagában is fogyasztható.

Italkínálatunkat bõvíti. Könnyen elkészíthetõ 1 óra alatt.

Nagyon ötletes, magas C- és A-vitamin tartalmú szörp. Felerõsítõ ital.

Energia: 127 kcal (531 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 1,1 g, Zsír: 0,5 g, Szénhidrát: 28 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 0,8 g, C-vitamin: 69 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 22,3

mg, Vas: 0,1 mg, Nátrium: 43 mg.

 

– FAHÉJAS ALMAPÉP –

Hozzávalók:

1 kg alma, 20 dkg cukor, 5 dl víz, fahéj, szegfûszeg.

Az almákat megmosom, meghámozom, majd kockákra vágom. Az

almaszeleteket a cukorral és a fûszerekkel együtt állandó keverés

mellett puhára párolom, majd a vízzel felforralom. A tûzrõl levéve

kihûtöm, turmixgépben pépesítem. Poharakba töltöm és már

fogyasztható is.

Nem nehéz elkészíteni, pillanatok alatt kész.

Bárkinek javasolható, allergiásoknak is ízletes turmix.

Energia: 213 kcal (890 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 0,6 g, Zsír: 0,6 g, Szénhidrát: 50,5 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 3,5 g, C-vitamin: 5,3 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 17,2

mg, Vas: 0,6 mg, Nátrium: 6 mg.

 

– VEGYES TURMIX –

Hozzávalók:

2 db sárgarépa, 2 db alma, 1 db narancs, 1 db kivi.

Megtisztítom és összedarabolom a gyümölcsöket, majd gyümölcscentrifugán

apróra töröm. Azonnal fogyasztható.

Könnyû boldogulni vele. Hamar kész a turmix.

Rostban gazdag, fogyókúrás étrendbe való. Magas a vitamin

tartalma. A beteg szervezet felerõsítésére is szolgálhat.

Energia: 277 kcal (1158 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 5 g, Zsír: 2,2 g, Szénhidrát: 55,6 g, Koleszterin: 0 mg,

Rost: 19 mg, C-vitamin: 118,4 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium:

208,2 mg, Vas: 2,05 mg, Nátrium: 268 mg.

 

– MANGÓS PÉP –

Hozzávalók:

2 db mangó, 10 dkg sovány tehéntúró, 6 kanál light baracklekvár.

Az érett mangót vékonyan meghámozom, kockákra vágom és a

lekvárral pépesre turmixolom. Mikor megvan, akkor hozzáadom az

összetört tehéntúrót is. Lehûtve teszem az asztalra.

Negyed óra alatt könnyedén elkészül.

A mangó növényi enzimei segítenek a fogyókúrában, nagyszerû

üdítõ pép.

Energia: 124 kcal (518 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 4,8 g, Zsír: 0,5 g, Szénhidrát: 24,7 g, Koleszterin: 0,24 mg,

Rost: 2,38 g, C-vitamin: 32,5 mg, B12-vitamin: 0,19 ug, Kalcium:

40 mg, Vas: 0,2 mg, Nátrium: 8,6 mg.

 

– A MI KIVINK –

Hozzávalók:

1 kg kivi, 2 dl méz, fél citrom héja, 1 és fél liter tej, õrölt fahéj.

A kivit meghámozom, majd szeletekre vágom. Hozzáadom a

mézet, az õrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben

pépessé keverem, majd beleöntöm a felforralt, jól lehûtött tejet, és

simára keverem. Hûtõben érlelem két órát és tálalom.

Fél óra alatt viszonylag könnyen elkészíthetõ.

A kivi magas C-vitamin tartalmú gyümölcs, ezért ajánlhatom

megfázásos megbetegedések megelõzésére, illetve lábadozáskor.

Energia: 215 kcal (899 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 7,4 g, Zsír: 6 g, Szénhidrát: 31,4 g, Koleszterin: 18,8 mg,

Rost: 3,93 g, C-vitamin: 33,2 mg, B-12-vitamin: 0,15 ug, Kalcium:

30 mg, Vas: 0,2 mg, Nátrium: 8,4 mg.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 17
Heti: 83
Havi: 266
Össz.: 160 015

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás Italok
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat