Húsételek, húspótlók
– PULYKAMELL GAZDAGON –
Hozzávalók:
1 kg pulykamell felszeletelve, 25 dkg trappista sajt, 3 db tojás,
liszt, margarin, 2 dl tejszín, só.
A szeleteket finoman kiklopfolom, sózom, beleforgatom a lisztbe,
tojásba, és a lereszelt sajtba. A margarinnal kikent tûzálló tálba
lerétegezem. A maradék sajtot rászórom a tetejére, és a tejszínnel
meglocsolom. Befedem, és kb. 40 percig sütöm, ezután fedõ nélkül
lepirítom. Ha hidegen szeletelem, mint a tortát. Rizzsel, vagy
burgonyapürével tálalom.
Egy óra alatt könnyen elkészíthetõ.
A sajt és a tejszín miatt, egy adagnak magas kalória tartalma van.
A fehérjetartalma is magas. Ajánlható leromlott állapotban lévõ,
lábadozó betegek feltáplálására.
Roborálásra és hízókúrához ajánlott.
Energia: 472 kcal (1973 kJ)
Tápanyagtartalom kb. 280 g-os adagra értendõ.
Fehérje: 60,1 g, Zsír: 23,7 g, Szénhidrát: 3,9 g, Koleszterin: 296,64
mg, Rost: 0,08 g, C-vitamin: 0,18 mg, B12-vitamin: 1,79 ug,
Kalcium: 313,16 mg, Vas: 2,71 mg, Nátrium: 734,66 mg.
– PULYKAMELL TAVASZIASAN –
Hozzávalók:
10 dkg pulykamell filé, 1 db tojás, liszt, zabkorpa, só, bors, 1 kis fej
brokkoli, 1 evõkanál margarin, ételízesítõ, petrezselyem, olívaolaj.
– 81 –
A húst kiklopfolom, sóval, borssal bekenem. Lisztbe, tojásba,
zabkorpába forgatom. Bõ olajban kisütöm. A brokkolit a margarinnal
párolom, kevés vizet öntök alá, és megszórom ételízesítõvel, apróra
vágott petrezselyemmel. A brokkolit rózsáira szedem és tálalom a
hússal.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.
A hagyományosnál jóval egészségesebb ez a panírozási mód a
zabkorpa miatt. Kiemelkedõen magas, rost tartalma van.
Székrekedéskor és más gyomorpanaszok esetén ajánlott.
Energia: 173 kcal (723 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 20,3 g, Zsír: 7,36 g, Szénhidrát: 6,27 g, Koleszterin:
120,94 mg, Rost: 4,9 g, C-vitamin: 148,5 mg, B12-vitamin: 0,39
ug, Kalcium: 175,36 mg, Vas: 2,8 mg, Nátrium: 288,22 mg.
– MARHA SZELET –
Hozzávalók:
1kg marhabélszín, só, bors, liszt, 2 dl vörösbor.
A húst vékonyabb szeletekre vágom, és kicsit kiverem. Sózom,
borsozom, olajba teszem, úgy, hogy teljesen elfedje a húst. Másnap
reggelig a hûtõbe teszem.
Margarint felforrósítom egy nagyobb serpenyõben. A hússzeleteket
lisztbe megforgatom, és kicsit megpirítom mindkét oldalát. Ezután
felengedem vörösborral, és fedõ alatt puhára párolom. Közben kevergetni
kell, ne, hogy leégjen. Vizet adok hozzá, és addig hagyom a
tûzön, míg a hús megpuhul. A mikor kész öntök rá, még egy kis bort.
Rizzsel kínálom.
Viszonylag könnyû elkészíteni és másfél óra alatt kész.
A vörös húsból készült ételek nem ajánlottak szív- és keringési
betegségekben szenvedõknek. A szelén, mint antioxidáns, hozzájárul
a rák kockázatának csökkentéséhez.
Energia: 270 kcal (1129 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 42,1 g, Zsír: 7,89 g, Szénhidrát: 5,69 g, Koleszterin: 220
mg, Rost: 0,35 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium:
19,78 mg, Vas: 6,2 mg, Nátrium: 516,19 mg.
– KOLBÁSZOS PECSENYE –
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott karaj, 1 szál kolbász, 4 szelet vékony bacon
szalonna, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 1 fej hagyma, liszt, 2 dl
tejföl, étolaj, petrezselyem zöld, só, bors.
A hússzeleteket vékonyra verem, sózom, borsozom. Rárakom a
kolbászt és szalonnaszeleteket, és jó szorosan feltekerem, majd
hústûvel vagy fogpiszkálóval összetûzöm, nehogy szétessen.
Beleforgatom a lisztbe, és olajon hirtelen megpirítom mindkét oldalát.
A hagymát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, és a
paradicsomot. Felöntöm egy kevés vízzel, és a húsokat beleteszem.
A fûszerekkel ízesítem, majd a végén beleteszem az apróra vágott
petrezselyem zöldet és a tejfölt. Köretnek a burgonyapürét ajánlom.
Gyakorlott szakács egy óra alatt elkészül vele.
Nehéz, energia és olajokban gazdag étel. Mivel fehérjetartalma is
magas, leromlott egészségi állapotban jó szolgálatot tehet.
Fûszerezettsége és a sok zsír miatt érzékenyebb gyomrúaknak nem
ajánlott! Általános roboráló, hizlaló étel.
Energia: 411 kcal (1718 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 36,1 g, Zsír: 24,8 g, Szénhidrát: 10,2 g, Koleszterin: 131,6
mg, Rost: 2,59 g, C-vitamin: 87,54 mg, B12-vitamin: 1,26 ug,
Kalcium: 69,3 mg, Vas: 2,38 mg, Nátrium: 914,34 mg .
– GOMBA GAZDASSZONY MÓDRA –
Hozzávalók:
Fél kg gomba, 1 db darálthús-konzerv, 10 dkg reszelt trappista sajt,
1 db tojás, 2 dl tejföl, ételízesítõ, kakukkfû, vaj, tej.
Ehhez az ételhez érdemes minél nagyobb fejû gombát vásárolni.
Megpucolom, megmosom a gombát, a szárát nem használom fel. A
húskonzervet fûszerekkel és felvert tojással ízesítem, tejfölt
keverek hozzá, de nem sózom.
Kivajazok egy tepsit, és a gombák kalapját is bekenem vajjal
mindkét oldalukon, majd a tepsibe fektetem õket és megtöltöm a
konzervvel. Tetejükre is tejfölt kenek, és reszelt sajtot szórok. Majd
betolom a sütõbe, és 40 percig sütöm. Krumplipürével tálalom.
Egy óra alatt könnyen elkészíthetõ.
A húskonzerv felhasználása miatt zsírban és energiában gazdag étel.
Akik energiaszegényebbé tehetõ, ha a húskonzervet darált pulykahúsra,
a trappista sajtot köményes sajtra, a tejfölt joghurtra cserélhetõ.
Roboráláshoz, hízókúrához és hasmenés esetén ajánlott.
Energia: 645 kcal (2696 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 24,1 g, Zsír: 50,2 g, Szénhidrát: 23,1 g, Koleszterin: 127,5
mg, Rost: 4,8 g, C-vitamin: 20,45 mg, B12-vitamin: 0,36 ug,
Kalcium: 203,5 mg, Vas: 2,7 mg, Nátrium: 380,89 mg.
– SZÁRNYAS CUKKÍNI –
Hozzávalók:
2 db cukkíni, 2 db csirkemell, petrezselyem zöld, olívaolaj, 10 dkg
sajt, tej, liszt, só, bors, ételízesítõ.
A cukkínit megmosom, felkarikázom, enyhén megszórom ételízesítõvel.
Serpenyõbe teszem és kevés vízzel megpárolom.
A csíkokra vágott húst pici olívaolajon hirtelen megpirítom, sóval,
borssal fûszerezem.
A tejbõl, lisztbõl, sajtból mártást fõzök, belekeverem az apróra
vágott petrezselyem zöldet, és a felét összekeverem a hússal.
Kivajazott hõálló tálba teszem a cukkíni felét, ráöntöm a húst,
beborítom a cukkíni másik felével. A tetejét meglocsolom a sajtmártás
másik felével, megszórom reszelt sajttal, és pirosra sütöm.
Egy óra alatt viszonylag könnyû elkészíteni.
Fogyókúrában ebédre, vacsorára kellemes étel, zsírszegény sajttal
készítve. Különbözõ allergiás betegségek esetén is javasolt.
Energia: 343 kcal (1434 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 42,6 g, Zsír: 10,7 g, Szénhidrát: 18,47 g, Koleszterin:
103,56 mg, Rost: 2,46 g, C-vitamin: 32,2 mg, B12-vitamin: 0,97
ug, Kalcium: 289,17 mg, Vas: 3,32 mg, Nátrium: 1112,1 mg.