Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

Húsételek, húspótlók

– PULYKAMELL GAZDAGON –

Hozzávalók:

1 kg pulykamell felszeletelve, 25 dkg trappista sajt, 3 db tojás,

liszt, margarin, 2 dl tejszín, só.

A szeleteket finoman kiklopfolom, sózom, beleforgatom a lisztbe,

tojásba, és a lereszelt sajtba. A margarinnal kikent tûzálló tálba

lerétegezem. A maradék sajtot rászórom a tetejére, és a tejszínnel

meglocsolom. Befedem, és kb. 40 percig sütöm, ezután fedõ nélkül

lepirítom. Ha hidegen szeletelem, mint a tortát. Rizzsel, vagy

burgonyapürével tálalom.

Egy óra alatt könnyen elkészíthetõ.

A sajt és a tejszín miatt, egy adagnak magas kalória tartalma van.

A fehérjetartalma is magas. Ajánlható leromlott állapotban lévõ,

lábadozó betegek feltáplálására.

Roborálásra és hízókúrához ajánlott.

Energia: 472 kcal (1973 kJ)

Tápanyagtartalom kb. 280 g-os adagra értendõ.

Fehérje: 60,1 g, Zsír: 23,7 g, Szénhidrát: 3,9 g, Koleszterin: 296,64

mg, Rost: 0,08 g, C-vitamin: 0,18 mg, B12-vitamin: 1,79 ug,

Kalcium: 313,16 mg, Vas: 2,71 mg, Nátrium: 734,66 mg.

 

– PULYKAMELL TAVASZIASAN –

Hozzávalók:

10 dkg pulykamell filé, 1 db tojás, liszt, zabkorpa, só, bors, 1 kis fej

brokkoli, 1 evõkanál margarin, ételízesítõ, petrezselyem, olívaolaj.

– 81 –

A húst kiklopfolom, sóval, borssal bekenem. Lisztbe, tojásba,

zabkorpába forgatom. Bõ olajban kisütöm. A brokkolit a margarinnal

párolom, kevés vizet öntök alá, és megszórom ételízesítõvel, apróra

vágott petrezselyemmel. A brokkolit rózsáira szedem és tálalom a

hússal.

Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.

A hagyományosnál jóval egészségesebb ez a panírozási mód a

zabkorpa miatt. Kiemelkedõen magas, rost tartalma van.

Székrekedéskor és más gyomorpanaszok esetén ajánlott.

Energia: 173 kcal (723 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 20,3 g, Zsír: 7,36 g, Szénhidrát: 6,27 g, Koleszterin:

120,94 mg, Rost: 4,9 g, C-vitamin: 148,5 mg, B12-vitamin: 0,39

ug, Kalcium: 175,36 mg, Vas: 2,8 mg, Nátrium: 288,22 mg.

 

– MARHA SZELET –

Hozzávalók:

1kg marhabélszín, só, bors, liszt, 2 dl vörösbor.

A húst vékonyabb szeletekre vágom, és kicsit kiverem. Sózom,

borsozom, olajba teszem, úgy, hogy teljesen elfedje a húst. Másnap

reggelig a hûtõbe teszem.

Margarint felforrósítom egy nagyobb serpenyõben. A hússzeleteket

lisztbe megforgatom, és kicsit megpirítom mindkét oldalát. Ezután

felengedem vörösborral, és fedõ alatt puhára párolom. Közben kevergetni

kell, ne, hogy leégjen. Vizet adok hozzá, és addig hagyom a

tûzön, míg a hús megpuhul. A mikor kész öntök rá, még egy kis bort.

Rizzsel kínálom.

Viszonylag könnyû elkészíteni és másfél óra alatt kész.

A vörös húsból készült ételek nem ajánlottak szív- és keringési

betegségekben szenvedõknek. A szelén, mint antioxidáns, hozzájárul

a rák kockázatának csökkentéséhez.

Energia: 270 kcal (1129 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 42,1 g, Zsír: 7,89 g, Szénhidrát: 5,69 g, Koleszterin: 220

mg, Rost: 0,35 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium:

19,78 mg, Vas: 6,2 mg, Nátrium: 516,19 mg.

 

– KOLBÁSZOS PECSENYE –

Hozzávalók:

1 kg kicsontozott karaj, 1 szál kolbász, 4 szelet vékony bacon

szalonna, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 1 fej hagyma, liszt, 2 dl

tejföl, étolaj, petrezselyem zöld, só, bors.

A hússzeleteket vékonyra verem, sózom, borsozom. Rárakom a

kolbászt és szalonnaszeleteket, és jó szorosan feltekerem, majd

hústûvel vagy fogpiszkálóval összetûzöm, nehogy szétessen.

Beleforgatom a lisztbe, és olajon hirtelen megpirítom mindkét oldalát.

A hagymát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, és a

paradicsomot. Felöntöm egy kevés vízzel, és a húsokat beleteszem.

A fûszerekkel ízesítem, majd a végén beleteszem az apróra vágott

petrezselyem zöldet és a tejfölt. Köretnek a burgonyapürét ajánlom.

Gyakorlott szakács egy óra alatt elkészül vele.

Nehéz, energia és olajokban gazdag étel. Mivel fehérjetartalma is

magas, leromlott egészségi állapotban jó szolgálatot tehet.

Fûszerezettsége és a sok zsír miatt érzékenyebb gyomrúaknak nem

ajánlott! Általános roboráló, hizlaló étel.

Energia: 411 kcal (1718 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 36,1 g, Zsír: 24,8 g, Szénhidrát: 10,2 g, Koleszterin: 131,6

mg, Rost: 2,59 g, C-vitamin: 87,54 mg, B12-vitamin: 1,26 ug,

Kalcium: 69,3 mg, Vas: 2,38 mg, Nátrium: 914,34 mg .

 

– GOMBA GAZDASSZONY MÓDRA –

Hozzávalók:

Fél kg gomba, 1 db darálthús-konzerv, 10 dkg reszelt trappista sajt,

1 db tojás, 2 dl tejföl, ételízesítõ, kakukkfû, vaj, tej.

Ehhez az ételhez érdemes minél nagyobb fejû gombát vásárolni.

Megpucolom, megmosom a gombát, a szárát nem használom fel. A

húskonzervet fûszerekkel és felvert tojással ízesítem, tejfölt

keverek hozzá, de nem sózom.

Kivajazok egy tepsit, és a gombák kalapját is bekenem vajjal

mindkét oldalukon, majd a tepsibe fektetem õket és megtöltöm a

konzervvel. Tetejükre is tejfölt kenek, és reszelt sajtot szórok. Majd

betolom a sütõbe, és 40 percig sütöm. Krumplipürével tálalom.

Egy óra alatt könnyen elkészíthetõ.

A húskonzerv felhasználása miatt zsírban és energiában gazdag étel.

Akik energiaszegényebbé tehetõ, ha a húskonzervet darált pulykahúsra,

a trappista sajtot köményes sajtra, a tejfölt joghurtra cserélhetõ.

Roboráláshoz, hízókúrához és hasmenés esetén ajánlott.

Energia: 645 kcal (2696 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 24,1 g, Zsír: 50,2 g, Szénhidrát: 23,1 g, Koleszterin: 127,5

mg, Rost: 4,8 g, C-vitamin: 20,45 mg, B12-vitamin: 0,36 ug,

Kalcium: 203,5 mg, Vas: 2,7 mg, Nátrium: 380,89 mg.

 

– SZÁRNYAS CUKKÍNI –

Hozzávalók:

2 db cukkíni, 2 db csirkemell, petrezselyem zöld, olívaolaj, 10 dkg

sajt, tej, liszt, só, bors, ételízesítõ.

A cukkínit megmosom, felkarikázom, enyhén megszórom ételízesítõvel.

Serpenyõbe teszem és kevés vízzel megpárolom.

A csíkokra vágott húst pici olívaolajon hirtelen megpirítom, sóval,

borssal fûszerezem.

A tejbõl, lisztbõl, sajtból mártást fõzök, belekeverem az apróra

vágott petrezselyem zöldet, és a felét összekeverem a hússal.

Kivajazott hõálló tálba teszem a cukkíni felét, ráöntöm a húst,

beborítom a cukkíni másik felével. A tetejét meglocsolom a sajtmártás

másik felével, megszórom reszelt sajttal, és pirosra sütöm.

Egy óra alatt viszonylag könnyû elkészíteni.

Fogyókúrában ebédre, vacsorára kellemes étel, zsírszegény sajttal

készítve. Különbözõ allergiás betegségek esetén is javasolt.

Energia: 343 kcal (1434 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 42,6 g, Zsír: 10,7 g, Szénhidrát: 18,47 g, Koleszterin:

103,56 mg, Rost: 2,46 g, C-vitamin: 32,2 mg, B12-vitamin: 0,97

ug, Kalcium: 289,17 mg, Vas: 3,32 mg, Nátrium: 1112,1 mg.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 17
Heti: 85
Havi: 268
Össz.: 160 017

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás Húsok
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »