Édességek
– MÉZES ÕSZIBARACKKRÉM –
Hozzávalók:
1 dl natúr joghurt, fél dl tejszín, habbá verve, 10 dkg õszibarack
konzerv, 1 db alma, fél citrom leve, 2 kanál méz, mesterséges
édesítõfolyadék, mazsola, mandula vagy dió.
A gyümölcsöket kockára vágom és meglocsolom a citromlével, és a
mézzel. Az összes többi hozzávalót (kivéve a tejszínt) egy tálban
összekeverem, és a gyümölcsökre öntöm. Turmix gépben
összedolgozom, és egy-két órára hûtõbe teszem. Majd a tejszínt
habbá verem, és a tálaláskor habzsákkal a gyümölcsök tetejére
nyomom. Tálaláskor megszórom apróra vágott dióval, vagy
mandulával.
Tíz perc alatt könnyen elkészül.
A keringés elõsegítésében a kálium, magnézium jó szolgálatot tesz.
Vesebetegeknek is ajánlott, ha kihagyjuk belõle a mazsolát.
Valamint a mandulát a magas Kálium, és Foszfortartalma miatt.
Energia: 184 kcal (769 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 5,1 g, Zsír: 7,05 g, Szénhidrát: 24,2 g, Koleszterin: 9,5 mg,
Rost: 1,6 g, C-vitamin: 9,43 mg, B12-vitamin: 0,37 ug, Kalcium:
148,3 mg, Vas: 0,5 mg, Nátrium: 53,1 mg.
– ÉVA ALMATORTÁJA –
Hozzávalók:
A tésztához: 2 dl finomliszt, 10 dkg margarin, csipetnyi só, 2 és fél dl
víz. A töltelékhez: 1 kg alma, 1 citrom leve, 4 evõkanál barna cukor,
fél mokkáskanál õrölt szegfûszeg.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, megsózom és annyi vízzel, hogy
félkemény tésztát kapjak, összegyúrom. Hûtõszekrénybe teszem, és
fél órát pihentetem. Közben az almát megmosom, meghámozom,
félbehasítom, magházát kimetszem, húsát nagyobb kockákra vágom.
Citromlevet csöpögtetek rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg
a szegfûszeggel összekeverem. Egy kerek, tûzálló tálba halmozom. A
tésztát kinyújtom, és az almára terítem, de nem nyomkodom rá.
Elõmelegített sütõben nagy lánggal fél óráig sütöm. Langyosan,
hidegen egyaránt finom.
A fõzésben járatosaknak ajánlott, másfél óra alatt elkészül.
Az igazi egészséges édesség receptje: magas a rosttartalma, de tele
van vitaminokkal. Általános feljavító hatású, kifejezetten ajánlott
gyomorbántalmak esetén.
Energia: 203 kcal (849 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 2,5 g, Zsír: 6,3 g, Szénhidrát: 33,3 g, Koleszterin: 0,3 mg,
Rost: 3,58 g, C-vitamin: 3 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 23,3
mg, Vas: 0,52 mg, Nátrium: 116 mg.
– ALMAPÉP –
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta, vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojás, 2 db alma,
20 g mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, só, 1 kis üveg meggybefõtt.
A vajat elkeverem a porcukor felével, a tojás sárgáival, és a vaníliás
cukorral. Hozzáadom a reszelt almát és a mazsolát. A fehérjébõl
kemény habbá keverem, hozzáadom a csipet sót és a vaníliás cukor
másik felét. A két masszát óvatosan elkeverem, és hozzáadom a
reszelt piskótát. A krémet kikent és morzsázott pudingos tálkákba
öntöm, majd gõzfürdõben 10 percig fõzöm. Ez annyit jelent, hogy
egy nagy lábosba helyezem a tálkákat és vizet öntök alájuk.
Felforralom így a vizet, és 10 percig a vízben hagyom a tálakat.
Majd kiveszem õket, és ha kihûlt, és kompóttal díszítem.
Negyven perc alatt könnyen elkészíthetõ.
A hagyományos édességekhez képest ez a recept egészségesebb
alternatívát kínál. Zsír, és energiatartalma csökkenthetõ, ha vaj
helyett margarin használatával. Roborálásra, hízókúrára javasolt.
Energia: 230 kcal (961 kJ)
Tápanyagtartalom 10 dkg-ban:
Fehérje: 6,4 g, Zsír: 8,6 g, Szénhidrát: 31,1 g, Koleszterin: 207 mg,
Rost: 1,3 g, C-vitamin: 2,25 mg, B12-vitamin: 0,38 ug, Kalcium:
25,34 mg, Vas: 0,8 mg, Nátrium: 64,3 mg.
– TÚRÓSFELFÚJT –
Hozzávalók:
Tészta: 1 db tojás, 10 dkg margarin, fél csomag sütõpor, 30 dkg
liszt, 2 dl tejföl, só, cukor.
Krém: 5 db tojás sárgája, 30 dkg cukor, fél kg túró, fél l tejföl, fél citrom
reszelt héja, 5 db tojás kemény habbá vert fehérjéje, búzadara, õrölt
fahéj.
Tészta: A margarint összemorzsolom a liszttel, sütõporral, a csipet
sóval és a csipet cukorral. Ezután hozzáadom a tejfölt és a tojást.
Könnyen nyújtható tésztává gyúrom. Margarinnal kikent, lisztezett
tepsibe teszem a vékonyra nyújtott tésztát.
Krém: A tojás sárgákat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a
citrom reszelt héját, az összetört túrót, tejfölt, majd a kemény
habbá vert tojásfehérjéket. Könnyedén összekeverem. Ha túl
hígnak találom, kevés búzadarát adok hozzá. Ráöntöm a tésztára,
majd kevés fahéjjal meghintem.
Elõmelegített sütõben, közepes lángnál fél órát sütöm.
Bonyolult az elkészítése, és kb. egy óra alatt lesz kész.
A tojás és a túró fehérjetartalma sokat segít a süteményben
található Kalciumtartalom hasznosításában. A fogyókúrázóknak
zsírtartalmat csökkentheti a sovány tejföl, és túró használata. A
tojások miatt a koleszterin tartalma magas. Szív és érrendszeri
betegeknek nem javallott.
Energia: 224 kcal (936 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 8,2 g, Zsír: 8 g, Szénhidrát: 29,5 g, Koleszterin: 76,7 mg,
Rost: 0,81 g, C-vitamin: 1,31 mg, B12-vitamin: 0,36 ug, Kalcium:
77,3 mg, Vas: 0 4 mg, Nátrium: 319,7mg.
– BÚZACSÍRÁS PALACSINTA –
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt, 15 dkg búzacsíra, 3 db tojás, fél l
tej, só, fél kg alma, 1 kávéskanál fahéj, 1 citrom leve és lereszelt héja,
4 dl joghurt, 5 dkg dió.
A lisztbõl, tojásokból, tejbõl, pici sóval palacsintatésztát keverek,
majd olajjal kikent palacsintasütõben kisütöm. Az almát
meghámozom, magházától megszabadítom, és gõzben megfõzöm,
kihûtöm, és összetöröm. Belecsavarom a citrom levét, a fele reszelt
héját, és hozzávegyítem a búzacsírát. Még rászórom a fûszereket,
és ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat. Mindegyiket félbe
vágom, és egymás végére fektetve tepsibe rakom. A joghurtba
keverek egy kis reszelt citromhéjat, édesítõt és a palacsintákra
öntöm. Megszórom vágott dióval, majd az egészet átpirítom.
Kicsit bonyolult az elkészítése, de kész másfél óra alatt.
A teljes kiõrlésû liszt és a gabonamag miatt rosttartalma magas,
szénhidráttartalma pedig lassabban szívódik fel. Ezért kifejezetten
ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak, de jó szolgálatot
tehet székrekedéses panaszok esetén is.
Energia: 215 kcal (899 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 11,2 g, Zsír: 6,8 g, Szénhidrát: 26,5 g, Koleszterin: 56,6
mg, Rost: 8,1 g, C-vitamin: 6 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium:
102,4 mg, Vas: 2,7 mg, Nátrium: 87,27 mg.
– TÚRÓTORTA SÜTÉS NÉLKÜL –
Hozzávalók:
12 szeletes tortához: Fél kg tehéntúró, 10 dkg zsírszegény margarin,
1 bögre porcukor, 6 db tojás, 3 dl sovány tej, 5 kávéskanál zselatinpor,
fél kg bármilyen gyümölcs, 1 csomag gyümölcskocsonyapor.
A túrót összetöröm, a 6 db tojás sárgájával, a cukorral és a
margarinnal elkeverem. A tojásfehérjéket habnak felverem, a
túróhoz keverem. A zselatint a 3 dl felforralt tejben feloldom, majd
kihûtöm. A langyosra hûtött zselatinos tejet kanalanként a
masszához adagolom. Folyékony sütemény alapot kapok, amit
tortaformába öntök, és hûtõben megdermesztek. Megszilárdulás
után a tetejét bármilyen gyümölccsel díszítem. Ezekkel különbözõ
mintákat alkothatok a torta tetején.
A gyümölcskocsonyaport elõírás szerint felfõzöm, langyosra
hûtöm, és az egészet ráöntöm a gyümölccsel kirakott tortára, majd
ismét hûtõbe teszem. Megszilárdulás után a tortaformában széles
késsel körbevágom, így könnyen elválik annak szélétõl. Azonnal
tálalható, nagyon finom, és látványos édesség.
Két és fél óra alatt kész. Közepesen könnyû elkészíteni.
Fogyókúrában a porcukor helyett édesítõporral készítsük. A túró
pedig sovány legyen. A túró viszonylag magas kalciumtartalma
miatt a csontritkulást megelõzõ étrendbe is beilleszthetõ.
Energia: 204 kcal (853 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje:12,15 g, Zsír: 6,2 g, Szénhidrát: 24,11 g, Koleszterin: 76,5
mg, Rost: 0,42 g, C-vitamin: 4,17 mg, B12-vitamin: 0, 5 ug,
Kalcium: 86,5 mg, Vas: 0,65 mg, Nátrium: 87,3 mg.
– TEJSZÍNES FAGYI –
Hozzávalók:
6 dl tejszín, 4 kanál porcukor, 4 db tojás sárgája, 5 dkg csokoládé,
10 dkg cukrozott gyümölcs, 8 dkg dió.
– 103 –
A tojás sárgákat habosra keverem a cukorral, utána belekeverem a
fölvert tejszínt. Hozzáadom az apróra vagdalt diót, és a reszelt
csokoládét, és a cukrozott gyümölcsöt. Egy õzgerincformát
bevizezek és beleöntöm a masszát. Alufóliával letakarom, és 4-5
órát a hûtõ mélyhûtõ részébe teszem. Tálalás elõtt kiborítom a
formából, és piskótával kínálom.
Fél óra alatt könnyedén elkészíthetõ.
A gyümölcsök vitamintartalma és a dió ásványi anyagai miatt
egészséges ez a parfé. Ráadásul a hab a tortán, hogy a csoki miatt
jó kedvre derülünk a benne levõ szerotonin miatt. Fogyókúrázóknak
nem ajánlott a tejszín magas energia tartalma miatt.
Energia: 137 kcal (573 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 2,8 g, Zsír: 11,7 g, Szénhidrát: 4,9 g, Koleszterin: 17 mg,
Rost: 0,3 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium: 65,8
mg, Vas: 0,3 mg, Nátrium: 20,6 mg.
– RUMOS KRÉM –
Hozzávalók:
4 db tojás sárgája, 1 kanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl
tej, 1 kanál rum, 30 dkg vegyes vagdalt gyümölcs (sárgadinnye,
barack, meggy), mazsola.
A tojás sárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral.
Lassan hozzáadom a tejet, lassú tûzön felfõzöm, addig, míg
besûrûsödik. Leveszem a tûzrõl, hozzáadom a rumot, és jól elkeverem.
Poharakba elõkészített vagdalt gyümölcsökre öntöm, jól lehûtöm,
tetejét mazsolával megszórom. Tejszínhabot is tehetek a tetejére.
Elkészítési idõ: fél óra. Nehézségi fok: könnyû.
Lisztre érzékenyeknek kellemes desszert. A friss gyümölcsök helyett
mirelitbõl is készíthetik. A rum segít az emésztésben. Gyerekeknek
alkohol helyett rum aromával javallott.
Energia: 144 kcal (602 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 3,82 g, Zsír: 4 g, Szénhidrát: 21,8 g, Koleszterin: 121,6
mg, Rost: 1,2 g, C-vitamin: 7,3 mg, B12-vitamin: 0,37 ug, Kalcium:
842 mg, Vas: 0,6 mg, Nátrium: 37,64 mg.
– VANÍLIÁS, MAZSOLÁS BORKRÉM –
Hozzávalók:
6 db tojás sárgája, 2 db tojás, fél l fehérbor, 10 dkg cukor, 2
evõkanál étkezési keményítõ, 1 rúd vanília, 1 kanál mazsola.
Fölverem a tojás sárgákat a tojásokkal együtt, majd fokozatosan
hozzáadom a bort, a cukrot és az étkezési keményítõt. Kikaparom
a vaníliarúd belét, és hozzákeverem az elõzõ masszához. Lassú
tûzön állandó keverés mellett fõzöm, míg besûrûsödik. A kész
krémet talpas poharakba öntöm, és hûlni hagyjuk. Piskótával vagy
apró teasüteménnyel kínálom.
Fél óra alatt könnyen kész.
Tejallergiások fogyaszthatják bátran. Gyermekeknek ezt sem
ajánlatos adni alkohol tartalma miatt.
Energia: 195 kcal (815 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 3,3 g, Zsír: 5,01 g, Szénhidrát: 24,07 g, Koleszterin: 187,8
mg, Rost: 0 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium: 19,5
mg, Vas: 0,9 mg, Nátrium: 21,92 mg.
– KEDVES SÜTI –
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg darált mandula, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja.
Egyéb hozzávalók: 30 dkg lekvár, 2 evõkanál gyümölcs likõr, porcukor.
A tészta hozzávalóit összedolgozom, és kettesével formákat
szaggatok belõle. A formákat sütõpapírral kibélelt tepsire rakom, és
kb. 10 percig sütöm a sütõben. A lekvárt felmelegítem és hozzákeverem
a gyümölcs likõrt. A kihûlt, két egyforma formát összeragasztok
ezzel a lekvárral. Porcukorral szórom meg.
1 óra alatt elkészül. Közepesen nehéz az elkészítése.
Tojásallergiában szenvedõk is fogyaszthatják, de mindenki másnak
78 500 helyett MOST 0 Ft.
Honlapkészítés ingyen:
Ez a weblapszerkesztő alkalmas
ingyen weboldal,
ingyen honlap készítés...
Mai: 33
Tegnapi: 17
Heti: 76
Havi: 259
Össz.: 160 008
Látogatottság növelés