Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

Édességek

– MÉZES ÕSZIBARACKKRÉM –

Hozzávalók:

1 dl natúr joghurt, fél dl tejszín, habbá verve, 10 dkg õszibarack

konzerv, 1 db alma, fél citrom leve, 2 kanál méz, mesterséges

édesítõfolyadék, mazsola, mandula vagy dió.

A gyümölcsöket kockára vágom és meglocsolom a citromlével, és a

mézzel. Az összes többi hozzávalót (kivéve a tejszínt) egy tálban

összekeverem, és a gyümölcsökre öntöm. Turmix gépben

összedolgozom, és egy-két órára hûtõbe teszem. Majd a tejszínt

habbá verem, és a tálaláskor habzsákkal a gyümölcsök tetejére

nyomom. Tálaláskor megszórom apróra vágott dióval, vagy

mandulával.

Tíz perc alatt könnyen elkészül.

A keringés elõsegítésében a kálium, magnézium jó szolgálatot tesz.

Vesebetegeknek is ajánlott, ha kihagyjuk belõle a mazsolát.

Valamint a mandulát a magas Kálium, és Foszfortartalma miatt.

Energia: 184 kcal (769 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 5,1 g, Zsír: 7,05 g, Szénhidrát: 24,2 g, Koleszterin: 9,5 mg,

Rost: 1,6 g, C-vitamin: 9,43 mg, B12-vitamin: 0,37 ug, Kalcium:

148,3 mg, Vas: 0,5 mg, Nátrium: 53,1 mg.

 

– ÉVA ALMATORTÁJA –

Hozzávalók:

A tésztához: 2 dl finomliszt, 10 dkg margarin, csipetnyi só, 2 és fél dl

víz. A töltelékhez: 1 kg alma, 1 citrom leve, 4 evõkanál barna cukor,

fél mokkáskanál õrölt szegfûszeg.

A lisztet a margarinnal elmorzsolom, megsózom és annyi vízzel, hogy

félkemény tésztát kapjak, összegyúrom. Hûtõszekrénybe teszem, és

fél órát pihentetem. Közben az almát megmosom, meghámozom,

félbehasítom, magházát kimetszem, húsát nagyobb kockákra vágom.

Citromlevet csöpögtetek rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg

a szegfûszeggel összekeverem. Egy kerek, tûzálló tálba halmozom. A

tésztát kinyújtom, és az almára terítem, de nem nyomkodom rá.

Elõmelegített sütõben nagy lánggal fél óráig sütöm. Langyosan,

hidegen egyaránt finom.

A fõzésben járatosaknak ajánlott, másfél óra alatt elkészül.

Az igazi egészséges édesség receptje: magas a rosttartalma, de tele

van vitaminokkal. Általános feljavító hatású, kifejezetten ajánlott

gyomorbántalmak esetén.

Energia: 203 kcal (849 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 2,5 g, Zsír: 6,3 g, Szénhidrát: 33,3 g, Koleszterin: 0,3 mg,

Rost: 3,58 g, C-vitamin: 3 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 23,3

mg, Vas: 0,52 mg, Nátrium: 116 mg.

 

– ALMAPÉP –

Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta, vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojás, 2 db alma,

20 g mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, só, 1 kis üveg meggybefõtt.

A vajat elkeverem a porcukor felével, a tojás sárgáival, és a vaníliás

cukorral. Hozzáadom a reszelt almát és a mazsolát. A fehérjébõl

kemény habbá keverem, hozzáadom a csipet sót és a vaníliás cukor

másik felét. A két masszát óvatosan elkeverem, és hozzáadom a

reszelt piskótát. A krémet kikent és morzsázott pudingos tálkákba

öntöm, majd gõzfürdõben 10 percig fõzöm. Ez annyit jelent, hogy

egy nagy lábosba helyezem a tálkákat és vizet öntök alájuk.

Felforralom így a vizet, és 10 percig a vízben hagyom a tálakat.

Majd kiveszem õket, és ha kihûlt, és kompóttal díszítem.

Negyven perc alatt könnyen elkészíthetõ.

A hagyományos édességekhez képest ez a recept egészségesebb

alternatívát kínál. Zsír, és energiatartalma csökkenthetõ, ha vaj

helyett margarin használatával. Roborálásra, hízókúrára javasolt.

Energia: 230 kcal (961 kJ)

Tápanyagtartalom 10 dkg-ban:

Fehérje: 6,4 g, Zsír: 8,6 g, Szénhidrát: 31,1 g, Koleszterin: 207 mg,

Rost: 1,3 g, C-vitamin: 2,25 mg, B12-vitamin: 0,38 ug, Kalcium:

25,34 mg, Vas: 0,8 mg, Nátrium: 64,3 mg.

 

 

 

– TÚRÓSFELFÚJT –

Hozzávalók:

Tészta: 1 db tojás, 10 dkg margarin, fél csomag sütõpor, 30 dkg

liszt, 2 dl tejföl, só, cukor.

Krém: 5 db tojás sárgája, 30 dkg cukor, fél kg túró, fél l tejföl, fél citrom

reszelt héja, 5 db tojás kemény habbá vert fehérjéje, búzadara, õrölt

fahéj.

Tészta: A margarint összemorzsolom a liszttel, sütõporral, a csipet

sóval és a csipet cukorral. Ezután hozzáadom a tejfölt és a tojást.

Könnyen nyújtható tésztává gyúrom. Margarinnal kikent, lisztezett

tepsibe teszem a vékonyra nyújtott tésztát.

Krém: A tojás sárgákat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a

citrom reszelt héját, az összetört túrót, tejfölt, majd a kemény

habbá vert tojásfehérjéket. Könnyedén összekeverem. Ha túl

hígnak találom, kevés búzadarát adok hozzá. Ráöntöm a tésztára,

majd kevés fahéjjal meghintem.

Elõmelegített sütõben, közepes lángnál fél órát sütöm.

Bonyolult az elkészítése, és kb. egy óra alatt lesz kész.

A tojás és a túró fehérjetartalma sokat segít a süteményben

található Kalciumtartalom hasznosításában. A fogyókúrázóknak

zsírtartalmat csökkentheti a sovány tejföl, és túró használata. A

tojások miatt a koleszterin tartalma magas. Szív és érrendszeri

betegeknek nem javallott.

Energia: 224 kcal (936 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 8,2 g, Zsír: 8 g, Szénhidrát: 29,5 g, Koleszterin: 76,7 mg,

Rost: 0,81 g, C-vitamin: 1,31 mg, B12-vitamin: 0,36 ug, Kalcium:

77,3 mg, Vas: 0 4 mg, Nátrium: 319,7mg.

 

– BÚZACSÍRÁS PALACSINTA –

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt, 15 dkg búzacsíra, 3 db tojás, fél l

tej, só, fél kg alma, 1 kávéskanál fahéj, 1 citrom leve és lereszelt héja,

4 dl joghurt, 5 dkg dió.

A lisztbõl, tojásokból, tejbõl, pici sóval palacsintatésztát keverek,

majd olajjal kikent palacsintasütõben kisütöm. Az almát

meghámozom, magházától megszabadítom, és gõzben megfõzöm,

kihûtöm, és összetöröm. Belecsavarom a citrom levét, a fele reszelt

héját, és hozzávegyítem a búzacsírát. Még rászórom a fûszereket,

és ezzel a töltelékkel megtöltöm a palacsintákat. Mindegyiket félbe

vágom, és egymás végére fektetve tepsibe rakom. A joghurtba

keverek egy kis reszelt citromhéjat, édesítõt és a palacsintákra

öntöm. Megszórom vágott dióval, majd az egészet átpirítom.

Kicsit bonyolult az elkészítése, de kész másfél óra alatt.

A teljes kiõrlésû liszt és a gabonamag miatt rosttartalma magas,

szénhidráttartalma pedig lassabban szívódik fel. Ezért kifejezetten

ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak, de jó szolgálatot

tehet székrekedéses panaszok esetén is.

Energia: 215 kcal (899 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 11,2 g, Zsír: 6,8 g, Szénhidrát: 26,5 g, Koleszterin: 56,6

mg, Rost: 8,1 g, C-vitamin: 6 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium:

102,4 mg, Vas: 2,7 mg, Nátrium: 87,27 mg.

 

 

– TÚRÓTORTA SÜTÉS NÉLKÜL –

Hozzávalók:

12 szeletes tortához: Fél kg tehéntúró, 10 dkg zsírszegény margarin,

1 bögre porcukor, 6 db tojás, 3 dl sovány tej, 5 kávéskanál zselatinpor,

fél kg bármilyen gyümölcs, 1 csomag gyümölcskocsonyapor.

A túrót összetöröm, a 6 db tojás sárgájával, a cukorral és a

margarinnal elkeverem. A tojásfehérjéket habnak felverem, a

túróhoz keverem. A zselatint a 3 dl felforralt tejben feloldom, majd

kihûtöm. A langyosra hûtött zselatinos tejet kanalanként a

masszához adagolom. Folyékony sütemény alapot kapok, amit

tortaformába öntök, és hûtõben megdermesztek. Megszilárdulás

után a tetejét bármilyen gyümölccsel díszítem. Ezekkel különbözõ

mintákat alkothatok a torta tetején.

A gyümölcskocsonyaport elõírás szerint felfõzöm, langyosra

hûtöm, és az egészet ráöntöm a gyümölccsel kirakott tortára, majd

ismét hûtõbe teszem. Megszilárdulás után a tortaformában széles

késsel körbevágom, így könnyen elválik annak szélétõl. Azonnal

tálalható, nagyon finom, és látványos édesség.

Két és fél óra alatt kész. Közepesen könnyû elkészíteni.

Fogyókúrában a porcukor helyett édesítõporral készítsük. A túró

pedig sovány legyen. A túró viszonylag magas kalciumtartalma

miatt a csontritkulást megelõzõ étrendbe is beilleszthetõ.

Energia: 204 kcal (853 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje:12,15 g, Zsír: 6,2 g, Szénhidrát: 24,11 g, Koleszterin: 76,5

mg, Rost: 0,42 g, C-vitamin: 4,17 mg, B12-vitamin: 0, 5 ug,

Kalcium: 86,5 mg, Vas: 0,65 mg, Nátrium: 87,3 mg.

 

– TEJSZÍNES FAGYI –

Hozzávalók:

6 dl tejszín, 4 kanál porcukor, 4 db tojás sárgája, 5 dkg csokoládé,

10 dkg cukrozott gyümölcs, 8 dkg dió.

– 103 –

A tojás sárgákat habosra keverem a cukorral, utána belekeverem a

fölvert tejszínt. Hozzáadom az apróra vagdalt diót, és a reszelt

csokoládét, és a cukrozott gyümölcsöt. Egy õzgerincformát

bevizezek és beleöntöm a masszát. Alufóliával letakarom, és 4-5

órát a hûtõ mélyhûtõ részébe teszem. Tálalás elõtt kiborítom a

formából, és piskótával kínálom.

Fél óra alatt könnyedén elkészíthetõ.

A gyümölcsök vitamintartalma és a dió ásványi anyagai miatt

egészséges ez a parfé. Ráadásul a hab a tortán, hogy a csoki miatt

jó kedvre derülünk a benne levõ szerotonin miatt. Fogyókúrázóknak

nem ajánlott a tejszín magas energia tartalma miatt.

Energia: 137 kcal (573 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 2,8 g, Zsír: 11,7 g, Szénhidrát: 4,9 g, Koleszterin: 17 mg,

Rost: 0,3 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 0,2 ug, Kalcium: 65,8

mg, Vas: 0,3 mg, Nátrium: 20,6 mg.

 

– RUMOS KRÉM –

Hozzávalók:

4 db tojás sárgája, 1 kanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl

tej, 1 kanál rum, 30 dkg vegyes vagdalt gyümölcs (sárgadinnye,

barack, meggy), mazsola.

A tojás sárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral.

Lassan hozzáadom a tejet, lassú tûzön felfõzöm, addig, míg

besûrûsödik. Leveszem a tûzrõl, hozzáadom a rumot, és jól elkeverem.

Poharakba elõkészített vagdalt gyümölcsökre öntöm, jól lehûtöm,

tetejét mazsolával megszórom. Tejszínhabot is tehetek a tetejére.

Elkészítési idõ: fél óra. Nehézségi fok: könnyû.

Lisztre érzékenyeknek kellemes desszert. A friss gyümölcsök helyett

mirelitbõl is készíthetik. A rum segít az emésztésben. Gyerekeknek

alkohol helyett rum aromával javallott.

Energia: 144 kcal (602 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 3,82 g, Zsír: 4 g, Szénhidrát: 21,8 g, Koleszterin: 121,6

mg, Rost: 1,2 g, C-vitamin: 7,3 mg, B12-vitamin: 0,37 ug, Kalcium:

842 mg, Vas: 0,6 mg, Nátrium: 37,64 mg.

 

– VANÍLIÁS, MAZSOLÁS BORKRÉM –

Hozzávalók:

6 db tojás sárgája, 2 db tojás, fél l fehérbor, 10 dkg cukor, 2

evõkanál étkezési keményítõ, 1 rúd vanília, 1 kanál mazsola.

Fölverem a tojás sárgákat a tojásokkal együtt, majd fokozatosan

hozzáadom a bort, a cukrot és az étkezési keményítõt. Kikaparom

a vaníliarúd belét, és hozzákeverem az elõzõ masszához. Lassú

tûzön állandó keverés mellett fõzöm, míg besûrûsödik. A kész

krémet talpas poharakba öntöm, és hûlni hagyjuk. Piskótával vagy

apró teasüteménnyel kínálom.

Fél óra alatt könnyen kész.

Tejallergiások fogyaszthatják bátran. Gyermekeknek ezt sem

ajánlatos adni alkohol tartalma miatt.

Energia: 195 kcal (815 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 3,3 g, Zsír: 5,01 g, Szénhidrát: 24,07 g, Koleszterin: 187,8

mg, Rost: 0 g, C-vitamin: 0 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium: 19,5

mg, Vas: 0,9 mg, Nátrium: 21,92 mg.

 

– KEDVES SÜTI –

Hozzávalók:

A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy margarin,

10 dkg darált mandula, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja.

Egyéb hozzávalók: 30 dkg lekvár, 2 evõkanál gyümölcs likõr, porcukor.

A tészta hozzávalóit összedolgozom, és kettesével formákat

szaggatok belõle. A formákat sütõpapírral kibélelt tepsire rakom, és

kb. 10 percig sütöm a sütõben. A lekvárt felmelegítem és hozzákeverem

a gyümölcs likõrt. A kihûlt, két egyforma formát összeragasztok

ezzel a lekvárral. Porcukorral szórom meg.

1 óra alatt elkészül. Közepesen nehéz az elkészítése.

Tojásallergiában szenvedõk is fogyaszthatják, de mindenki másnak



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 17
Heti: 76
Havi: 259
Össz.: 160 008

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás Édességek
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »