Margusz

Minden ember annyit ér, amennyit tud.

Előételek

– MÁRTÁSOS PADLIZSÁNKARIKÁK –

Hozzávalók:

4 db padlizsánkarika, só, bors, 2 dl kefir, 1 kis tubus majonéz, 1

mokkáskanál mustár, pár csepp citromlé, 1 mokkáskanál cukor vagy

édesítõfolyadék, zúzott fokhagyma.

A padlizsánkarikákat megsózom, és borsozom, és sütõben 10 perc

alatt héjastól megsütöm. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverem,

kefir, majonéz, mustár, citromlé, cukor és fokhagyma. Tálaláskor

bõven leöntöm a mártással a padlizsánkarikákat. Friss zöldfûszerrel

díszítem, így tálalom.

Tíz perc alatt elkészül. Fogyókúrás étel.

Energia: 158 kcal (660 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 3,3 g, Zsír: 12,1 g, Szénhidrát: 8,8 g, Koleszterin: 41,3 mg,

Rost: 1,4 g, C-vitamin: 95,5 mg, B12-vitamin: 0,14 ug, Kalcium: 76

mg, Vas: 0, 61 mg, Nátrium: 86,4 mg.

 

– GÖNGYÖLT TOJÁS –

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 és fél dl húsleves, 1 és

fél dl tejszín, 15 dkg reszelt ementáli sajt, bors, õrölt szerecsendió,

8 db kemény tojás, 4 kanál tejföl, pirospaprika, csípõs mustár, 10

dkg húsos szalonna, zsemlemorzsa.

A hagymát apró kockákra vágom, és a vajon üvegesre párolom.

Meghintem a liszttel, és kicsit pirulni hagyom. A húslevessel és a

tejszínnel felöntöm, majd kis ideig forralom. Hozzáadok 5 dkg

sajtot, borsozom, és egy csipet szerecsendióval ízesítem.

A tojásokat megfõzöm, megpucolom, hosszában kettévágom, a

sárgájukat kiemelem, és villával összetöröm. A tojássárgáját tejföllel,

és a megmaradt reszelt sajttal elkeverem, sózom, borsozom, mustárral

és pirospaprikával ízesítem. Majd megtöltöm vele a félbevágott

tojásfehérjéket. Megszórom a tûzálló tálat zsemlemorzsával, és beleteszem

a vékony szalonna csíkokba tekert tojást, és a mártással

meglocsolom õket. Forró sütõben 15 percig sütöm. Zöldsaláta illik

hozzá.

Elkészítési idõ: egy óra.

Roborálás, hízókúra idején javasolt. A csípõs fûszerek jó étvágyat

adnak, és az emésztõnedveket serkentik.

Energia: 602 kcal (2516 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 29,3 g, Zsír: 44,8 g, Szénhidrát: 19,5 g, Koleszterin:

447,62 mg, Rost: 1,95 g, C-vitamin: 3,7 mg, B12-vitamin: 1,46 ug,

Kalcium: 395 mg, Vas: 2,02 mg, Nátrium: 1350 mg.

 

– SONKÁS TÚRÓFELFÚJT –

Hozzávalók:

4 db tojás, 1 pohár tejföl, olaj, liszt, 1 csomag sütõpor, 20 dkg

gépsonka, 10 dkg savanyú uborka, 20 dkg túró, kapor, margarin,

zsemlemorzsa.

A tojásfehérjéket habbá verem. A tojások sárgáját összekeverem 1

pohár tejföllel, 1dl olajjal, 5 dkg liszttel, a sütõporral, az apróra

vágott gépsonkával, a savanyú uborkával, a túróval, kaporral. A

masszához hozzáadom a tojások fehérjét és margarinnal kikent,

morzsával beszórt tepsiben megsütöm.

Negyven perc alatt könnyen elkészíthetõ.

Ezt húspótló gyanánt is fogyaszthatjuk köretek, és fõzelék mellé.

A túró igen laktató étel, ajánlják fogyókúrázóknak. Tejföl helyettesíthetõ

kefirrel, vagy joghurttal.

Energia: 216 kcal (903 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 14,6 g, Zsír: 13,08 g, Szénhidrát: 9,6 g, Koleszterin:

152,53 mg, Rost: 0,57 g, C-vitamin: 0,87 mg, B12-vitamin: 0,44

ug, Kalcium: 93,4 mg, Vas: 1,16 mg, Nátrium: 586,83 mg.

 

– KOLESZTERIN BOMBA –

Hozzávalók:

6 db tojás, fél dl tejföl, 1 doboz tonhal, 6 szelet füstölt sonka, 1-1

evõkanál reszelt márványsajt, 5 dkg darált dió, 10 dkg margarin,

negyed citrom leve és reszelt héja, 2 teáskanál finomra vágott

vöröshagyma, 1 db narancs leve, 2 mokkáskanál csípõs mustár, 1

gerezd fokhagyma, 2 késhegynyi õrölt bors.

A tojásokat keményre fõzöm. A halakat lecsepegtetem. A fokhagymát

fokhagymaprésen átnyomom. A fõtt tojások héját leszedem, hosszában

félbevágom, a sárgájukat kiszedem. A sonkát kockákra vágom.

Három kis keverõtálba rakom 2-2 tojás fõtt sárgáját, 1-1 teáskanál

tejföllel.

Az elsõ tálkába öntöm a hal leszûrt olajának felét, hozzáadok 1

evõkanál margarint, mustárt, hagymát, citromlevet, reszelt

citromhéjat, borsot, és hozzáteszem a halakat. Villával összetöröm,

és jól kikeverem. Habzsák segítségével a 4 db fõtt tojásfehérjébe jól

megpúpozva beletöltöm.

A második tálkába rakok 1 evõkanál margarint, darált diót, márványsajtot,

hozzáteszem a fokhagymát, borsot. Összekeverem, és újabb 4

db fél tojásfehérjébe ezt is beletöltöm.

A harmadik tálkába teszem a megmaradt margarint, a sonkakockákat,

kevés mustárt, narancslevet, pástétomfûszert, borsot és

sót. Ezt is jól összekeverem, és betöltöm a megmaradt tojásfehérjékbe.

A töltött tojások tetejét tetszés szerint díszítem, apróra vágott

petrezselyemmel, vagy zeller levéllel. Egy óra alatt elkészül.

A tojásételek általában koleszterinbombák, így legfeljebb hetente

egyszer javasolt a fogyasztása.

Szív és érrendszeri betegeknek nem ajánlott.

Energia: 326 kcal (1363 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 22,55 g, Zsír: 24,2 g, Szénhidrát: 3,8 g, Koleszterin: 327,2

mg, Rost: 0,8 g, C-vitamin: 5,08 mg, B12-vitamin: 1,13 ug,

Kalcium: 91,26 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 887,7 mg.

 

– PÁROLT GOMBA ILLATOSAN –

Hozzávalók:

Fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl,

1 evõkanál liszt, só, bors, szerecsendió, fél dl fehérbor, 1 csomag

petrezselyem.

A gombát a már üveges hagymán megpárolom, hozzáadom a

fokhagymát, tejfölt, a fûszereket. Ezek után hozzáöntöm a

fehérbort, és legvégül a friss apróra szelt petrezselymet. Friss rozskenyérrel,

kiváló elõétel. Kellemesen kiegészíti a savanykás kenyér

íz a gomba zamatát.

Tíz perc alatt könnyedén elkészíthetõ.

Az illatos-fûszeres gomba valóban jó étvágygerjesztõ, ezért

ajánlható még étvágytalan betegeknek is.

Energia: 226 kcal (945 kJ)

Tápanyagtartalom grammban:

Fehérje: 11,44 g, Zsír: 11,76 g, Szénhidrát: 16,4 g, Koleszterin: 56

mg, Rost: 4,4, C-vitamin: 7,83 mg, B12-vitamin: 0,27 ug, Kalcium:

181,04 mg, Vas: 1,6 mg, Nátrium: 1249,3 mg.

 

– RAGASZTOTT TÖK –

Hozzávalók:

1 zsenge tök, 2 dl joghurt, 1 tojássárgája, 5 dkg márvány sajt, 1

csokor metélõhagyma, bors, liszt, 1 db tojás, zsemlemorzsa, olaj.

 

A tököt meghámozom, a belsejét kikaparom kb. 1 cm vastagon

felszeletelem. A tökkarikákat besózom, 10 percig állni hagyom, így

levet ereszt. Közben a joghurtot összekeverem a reszelt sajttal és a

tojássárgájával. Borssal és apróra vágott metélõhagymával

fûszerezem. A krémmel megkenem a tökkarikák egyik felét. Kettõtkettõt

összeragasztok, majd a szokásos módon lisztbe, felvert

tojásba, zsemlemorzsába forgatom és bõ, forró olajban kisütöm. A

zsiradékot leitatom, és rizzsel fogyasztható.

Fél óra kell az elkészítéséhez.

Ez az étel annak ellenére energiaszegény, hogy bõ zsírban kell

sütni. A tök kalóriatartalma nagyon alacsony. Diétázóknak ajánlható.

Energia: 403 kcal (1685 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 11 g, Zsír: 23,5 g, Szénhidrát: 36,2 g, Koleszterin: 120,2

mg, Rost: 6,11 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 0,09 ug,

Kalcium: 167 mg, Vas: 1,14 mg, Nátrium: 1216 mg.

 

– TÖLTÖTT PARADICSOM –

Hozzávalók:

Fél kg tehéntúró, fél kg paradicsom, 1 db tojássárgája, 2 dl olaj, 1

fej hagyma, só, bors.

Elkészítem a majonézt. Úgy, hogy kikeverem a tojássárgáját az

olajjal nagyon lassan. Utána beleteszem a túrót, jól eldolgozom,

belereszelem a hagymát, fûszerezem, és kész van a töltelék. A

paradicsomot megmosom, kiszedem a belsejét, és kettõbe vágom és

beletöltöm a túrót. Ízlés szerint díszítem. Pillanatok alatt kész és

fogyasztható. Ez az étel vitaminokkal és kalciummal látja el a

szervezetet, a fehérje mellett. Ajánlják a csontritkulással élõknek.

Energia: 632 kcal (2642 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 23,2 g, Zsír: 55,2 g, Szénhidrát: 9,6 g, Koleszterin: 66,3

mg, Rost: 2,83 g, C-vitamin: 181,5 mg, B12-vitamin: 1,16 ug,

Kalcium: 123,5 mg, Vas: 0,96 mg, Nátrium: 435 mg.

 

– ZÖLD PALACSINTA –

Hozzávalók:

6 db tojás, só, tej, liszt, petrezselyem, 2 maroknyi friss sóska, olaj.

4 személyre készítem az ételt. Palacsinta tésztát keverek, 2 tojásból, de

a tésztába, a krémessé vált, olajon megfonnyasztott sóskát belekeverem.

Ebbõl sütök palacsintát. 4 tojásból tojásrántottát készítek,

úgy, hogy a tojásokat az apróra vágott petrezselyemmel és kevés

tejjel, csipetnyi sóval, villával felhabosítom.

A palacsintákra kenem a tojásrántottát, és kettéhajtom. A tojásrántottát

gazdagíthatom sajttal, apróra vágott sonkával.

Elkészítési idõ: 30 perc. Nehézségi fok: közepes.

Szív és érrendszeri betegeknek nem ajánlott a tojás koleszterinszint

emelõ hatása miatt.

Energia: 281 kcal (1175 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 14,8 g, Zsír: 12,4 g, Szénhidrát: 27,3 g, Koleszterin: 276

mg, Rost: 2,05 g, C-vitamin: 7,5 mg, B12-vitamin: 0,41 ug,

Kalcium: 152,7 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 910 mg.

 

– „MAGYAROS” RÁK –

Hozzávalók:

5 evõkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál Erõs Pista, 1

kiskanál édes pirospaprika, fél kg fagyasztott garnélarák, vagy

koktélrák.

Hagyom a rákot felolvadni. A fokhagymát megtisztítom, és nagyon

apróra vágom vagy átnyomom fokhagymanyomón. Az olívaolajat

serpenyõbe öntöm, majd a tûzre teszem. Amíg hideg, belerakom a

fokhagymát, a paprikakrémet és az édes paprikát. Kevergetem és

vigyázok, nehogy megégjenek. Amikor az olaj már forró, beleteszem

a rákot és kevergetem néhány másodpercig. Csak addig, amíg átforrósodik.

Óvatosan és rövid ideig, mert a rákhús hamar megkemé-

nyedik, esetleg a keveréstõl összetörik. Friss kenyérrel tálalom.

Körülbelül 10 perc alatt könnyen elkészül.

Igazi szénhidrát, zsír- és energiaszegény étel. Legyünk óvatosak, mert

sokan allergiások lehetnek a rákra! Elsõsorban cukorbetegeknek

ajánlott. Kenyér nélkül fogyókúrához is kiváló.

Energia: 200 kcal (836 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 11,7 g, Zsír: 16 g, Szénhidrát: 2 g, Koleszterin: 50 mg,

Rost: 0,4 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 6,21 ug, Kalcium:

63,6 mg, Vas: 1,9 mg, Nátrium: 510,13 mg.

– RÓMAI RAKOTT PALACSINTA –

Hozzávalók:

Kikevert palacsinta tészta, 2 evõkanál olaj, 30 dkg sonka, 1 fej

vöröshagyma, 1 kis fej zeller, 1 szál sárgarépa, 1 doboz paradicsompüré,

só, 1 gerezd fokhagyma, rozmaring, petrezselyem, 20 dkg

reszelt sajt, tejföl.

Evõkanálnyi olajban megpirítom a sonkát a reszelt, vagy apróra

szelt vöröshagymával. Hozzáadom a reszelt zellert és a reszelt

sárgarépát, és pár percig együtt pirítom. Beleöntök egy kis tubus

paradicsom pürét, kevés sót, egy pohár vizet. A fokhagymát, a

rozmaringot és petrezselymet is hozzáadom, így ízesítem. Lefedve

párolom lassú tûzön.

Közben a szokásos módon sós palacsintákat sütök, és lereszelem a

sajtot. Lapos, kerek, tûzálló tálra alulra egy kisütött palacsintát

rakok, erre teszem a húsos mártást, és egy kis sajtot. Erre ismét

palacsinta, mártás és sajt kerül. Ezt addig folytatom, amíg magas

tortát nem kapok. A tetejére palacsinta kerül, amit tejfellel

meglocsolok, és egy kis sajttal meghintek. A sütõben átsütöm, de

úgy, hogy ne pirosodjon meg. Szeletelve tálalom akár a tortát.

Negyven perc alatt kész. Közepesen nehéz az elkészítése.

Fogyókúrában ajánlott ez az étel. Fõleg, ha a sajt sovány, tejföl

helyett kefirt, vagy joghurtot használunk.

Energia: 253 kcal (1058 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 22,6 g, Zsír: 15,22 g, Szénhidrát: 5,9 g, Koleszterin: 65,6

mg, Rost: 1,57 g, C-vitamin: 13 mg, B12-vitamin: 0,6 ug, Kalcium:

230 mg, Vas: 1,12 mg, Nátrium: 798,2 mg.

 

– PALACSINTA ÁGOTA MÓDRA –

Hozzávalók:

Fél kg hús (apróra vágott csirkemell, vagy pulykamell), 1 nagy fej

vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 20 dkg liszt, 2 db tojás, só, bors, olaj,

mustár, köménymag, majoránna, kevés szódavíz, 1 csomag fiatal<



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 10
Heti: 30
Havi: 260
Össz.: 158 032

Látogatottság növelés
Oldal: Diétás Előételek
Margusz - © 2008 - 2024 - margusz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »