Előételek
– MÁRTÁSOS PADLIZSÁNKARIKÁK –
Hozzávalók:
4 db padlizsánkarika, só, bors, 2 dl kefir, 1 kis tubus majonéz, 1
mokkáskanál mustár, pár csepp citromlé, 1 mokkáskanál cukor vagy
édesítõfolyadék, zúzott fokhagyma.
A padlizsánkarikákat megsózom, és borsozom, és sütõben 10 perc
alatt héjastól megsütöm. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverem,
kefir, majonéz, mustár, citromlé, cukor és fokhagyma. Tálaláskor
bõven leöntöm a mártással a padlizsánkarikákat. Friss zöldfûszerrel
díszítem, így tálalom.
Tíz perc alatt elkészül. Fogyókúrás étel.
Energia: 158 kcal (660 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 3,3 g, Zsír: 12,1 g, Szénhidrát: 8,8 g, Koleszterin: 41,3 mg,
Rost: 1,4 g, C-vitamin: 95,5 mg, B12-vitamin: 0,14 ug, Kalcium: 76
mg, Vas: 0, 61 mg, Nátrium: 86,4 mg.
– GÖNGYÖLT TOJÁS –
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 és fél dl húsleves, 1 és
fél dl tejszín, 15 dkg reszelt ementáli sajt, bors, õrölt szerecsendió,
8 db kemény tojás, 4 kanál tejföl, pirospaprika, csípõs mustár, 10
dkg húsos szalonna, zsemlemorzsa.
A hagymát apró kockákra vágom, és a vajon üvegesre párolom.
Meghintem a liszttel, és kicsit pirulni hagyom. A húslevessel és a
tejszínnel felöntöm, majd kis ideig forralom. Hozzáadok 5 dkg
sajtot, borsozom, és egy csipet szerecsendióval ízesítem.
A tojásokat megfõzöm, megpucolom, hosszában kettévágom, a
sárgájukat kiemelem, és villával összetöröm. A tojássárgáját tejföllel,
és a megmaradt reszelt sajttal elkeverem, sózom, borsozom, mustárral
és pirospaprikával ízesítem. Majd megtöltöm vele a félbevágott
tojásfehérjéket. Megszórom a tûzálló tálat zsemlemorzsával, és beleteszem
a vékony szalonna csíkokba tekert tojást, és a mártással
meglocsolom õket. Forró sütõben 15 percig sütöm. Zöldsaláta illik
hozzá.
Elkészítési idõ: egy óra.
Roborálás, hízókúra idején javasolt. A csípõs fûszerek jó étvágyat
adnak, és az emésztõnedveket serkentik.
Energia: 602 kcal (2516 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 29,3 g, Zsír: 44,8 g, Szénhidrát: 19,5 g, Koleszterin:
447,62 mg, Rost: 1,95 g, C-vitamin: 3,7 mg, B12-vitamin: 1,46 ug,
Kalcium: 395 mg, Vas: 2,02 mg, Nátrium: 1350 mg.
– SONKÁS TÚRÓFELFÚJT –
Hozzávalók:
4 db tojás, 1 pohár tejföl, olaj, liszt, 1 csomag sütõpor, 20 dkg
gépsonka, 10 dkg savanyú uborka, 20 dkg túró, kapor, margarin,
zsemlemorzsa.
A tojásfehérjéket habbá verem. A tojások sárgáját összekeverem 1
pohár tejföllel, 1dl olajjal, 5 dkg liszttel, a sütõporral, az apróra
vágott gépsonkával, a savanyú uborkával, a túróval, kaporral. A
masszához hozzáadom a tojások fehérjét és margarinnal kikent,
morzsával beszórt tepsiben megsütöm.
Negyven perc alatt könnyen elkészíthetõ.
Ezt húspótló gyanánt is fogyaszthatjuk köretek, és fõzelék mellé.
A túró igen laktató étel, ajánlják fogyókúrázóknak. Tejföl helyettesíthetõ
kefirrel, vagy joghurttal.
Energia: 216 kcal (903 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 14,6 g, Zsír: 13,08 g, Szénhidrát: 9,6 g, Koleszterin:
152,53 mg, Rost: 0,57 g, C-vitamin: 0,87 mg, B12-vitamin: 0,44
ug, Kalcium: 93,4 mg, Vas: 1,16 mg, Nátrium: 586,83 mg.
– KOLESZTERIN BOMBA –
Hozzávalók:
6 db tojás, fél dl tejföl, 1 doboz tonhal, 6 szelet füstölt sonka, 1-1
evõkanál reszelt márványsajt, 5 dkg darált dió, 10 dkg margarin,
negyed citrom leve és reszelt héja, 2 teáskanál finomra vágott
vöröshagyma, 1 db narancs leve, 2 mokkáskanál csípõs mustár, 1
gerezd fokhagyma, 2 késhegynyi õrölt bors.
A tojásokat keményre fõzöm. A halakat lecsepegtetem. A fokhagymát
fokhagymaprésen átnyomom. A fõtt tojások héját leszedem, hosszában
félbevágom, a sárgájukat kiszedem. A sonkát kockákra vágom.
Három kis keverõtálba rakom 2-2 tojás fõtt sárgáját, 1-1 teáskanál
tejföllel.
Az elsõ tálkába öntöm a hal leszûrt olajának felét, hozzáadok 1
evõkanál margarint, mustárt, hagymát, citromlevet, reszelt
citromhéjat, borsot, és hozzáteszem a halakat. Villával összetöröm,
és jól kikeverem. Habzsák segítségével a 4 db fõtt tojásfehérjébe jól
megpúpozva beletöltöm.
A második tálkába rakok 1 evõkanál margarint, darált diót, márványsajtot,
hozzáteszem a fokhagymát, borsot. Összekeverem, és újabb 4
db fél tojásfehérjébe ezt is beletöltöm.
A harmadik tálkába teszem a megmaradt margarint, a sonkakockákat,
kevés mustárt, narancslevet, pástétomfûszert, borsot és
sót. Ezt is jól összekeverem, és betöltöm a megmaradt tojásfehérjékbe.
A töltött tojások tetejét tetszés szerint díszítem, apróra vágott
petrezselyemmel, vagy zeller levéllel. Egy óra alatt elkészül.
A tojásételek általában koleszterinbombák, így legfeljebb hetente
egyszer javasolt a fogyasztása.
Szív és érrendszeri betegeknek nem ajánlott.
Energia: 326 kcal (1363 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 22,55 g, Zsír: 24,2 g, Szénhidrát: 3,8 g, Koleszterin: 327,2
mg, Rost: 0,8 g, C-vitamin: 5,08 mg, B12-vitamin: 1,13 ug,
Kalcium: 91,26 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 887,7 mg.
– PÁROLT GOMBA ILLATOSAN –
Hozzávalók:
Fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl,
1 evõkanál liszt, só, bors, szerecsendió, fél dl fehérbor, 1 csomag
petrezselyem.
A gombát a már üveges hagymán megpárolom, hozzáadom a
fokhagymát, tejfölt, a fûszereket. Ezek után hozzáöntöm a
fehérbort, és legvégül a friss apróra szelt petrezselymet. Friss rozskenyérrel,
kiváló elõétel. Kellemesen kiegészíti a savanykás kenyér
íz a gomba zamatát.
Tíz perc alatt könnyedén elkészíthetõ.
Az illatos-fûszeres gomba valóban jó étvágygerjesztõ, ezért
ajánlható még étvágytalan betegeknek is.
Energia: 226 kcal (945 kJ)
Tápanyagtartalom grammban:
Fehérje: 11,44 g, Zsír: 11,76 g, Szénhidrát: 16,4 g, Koleszterin: 56
mg, Rost: 4,4, C-vitamin: 7,83 mg, B12-vitamin: 0,27 ug, Kalcium:
181,04 mg, Vas: 1,6 mg, Nátrium: 1249,3 mg.
– RAGASZTOTT TÖK –
Hozzávalók:
1 zsenge tök, 2 dl joghurt, 1 tojássárgája, 5 dkg márvány sajt, 1
csokor metélõhagyma, bors, liszt, 1 db tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A tököt meghámozom, a belsejét kikaparom kb. 1 cm vastagon
felszeletelem. A tökkarikákat besózom, 10 percig állni hagyom, így
levet ereszt. Közben a joghurtot összekeverem a reszelt sajttal és a
tojássárgájával. Borssal és apróra vágott metélõhagymával
fûszerezem. A krémmel megkenem a tökkarikák egyik felét. Kettõtkettõt
összeragasztok, majd a szokásos módon lisztbe, felvert
tojásba, zsemlemorzsába forgatom és bõ, forró olajban kisütöm. A
zsiradékot leitatom, és rizzsel fogyasztható.
Fél óra kell az elkészítéséhez.
Ez az étel annak ellenére energiaszegény, hogy bõ zsírban kell
sütni. A tök kalóriatartalma nagyon alacsony. Diétázóknak ajánlható.
Energia: 403 kcal (1685 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 11 g, Zsír: 23,5 g, Szénhidrát: 36,2 g, Koleszterin: 120,2
mg, Rost: 6,11 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 0,09 ug,
Kalcium: 167 mg, Vas: 1,14 mg, Nátrium: 1216 mg.
– TÖLTÖTT PARADICSOM –
Hozzávalók:
Fél kg tehéntúró, fél kg paradicsom, 1 db tojássárgája, 2 dl olaj, 1
fej hagyma, só, bors.
Elkészítem a majonézt. Úgy, hogy kikeverem a tojássárgáját az
olajjal nagyon lassan. Utána beleteszem a túrót, jól eldolgozom,
belereszelem a hagymát, fûszerezem, és kész van a töltelék. A
paradicsomot megmosom, kiszedem a belsejét, és kettõbe vágom és
beletöltöm a túrót. Ízlés szerint díszítem. Pillanatok alatt kész és
fogyasztható. Ez az étel vitaminokkal és kalciummal látja el a
szervezetet, a fehérje mellett. Ajánlják a csontritkulással élõknek.
Energia: 632 kcal (2642 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 23,2 g, Zsír: 55,2 g, Szénhidrát: 9,6 g, Koleszterin: 66,3
mg, Rost: 2,83 g, C-vitamin: 181,5 mg, B12-vitamin: 1,16 ug,
Kalcium: 123,5 mg, Vas: 0,96 mg, Nátrium: 435 mg.
– ZÖLD PALACSINTA –
Hozzávalók:
6 db tojás, só, tej, liszt, petrezselyem, 2 maroknyi friss sóska, olaj.
4 személyre készítem az ételt. Palacsinta tésztát keverek, 2 tojásból, de
a tésztába, a krémessé vált, olajon megfonnyasztott sóskát belekeverem.
Ebbõl sütök palacsintát. 4 tojásból tojásrántottát készítek,
úgy, hogy a tojásokat az apróra vágott petrezselyemmel és kevés
tejjel, csipetnyi sóval, villával felhabosítom.
A palacsintákra kenem a tojásrántottát, és kettéhajtom. A tojásrántottát
gazdagíthatom sajttal, apróra vágott sonkával.
Elkészítési idõ: 30 perc. Nehézségi fok: közepes.
Szív és érrendszeri betegeknek nem ajánlott a tojás koleszterinszint
emelõ hatása miatt.
Energia: 281 kcal (1175 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 14,8 g, Zsír: 12,4 g, Szénhidrát: 27,3 g, Koleszterin: 276
mg, Rost: 2,05 g, C-vitamin: 7,5 mg, B12-vitamin: 0,41 ug,
Kalcium: 152,7 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 910 mg.
– „MAGYAROS” RÁK –
Hozzávalók:
5 evõkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál Erõs Pista, 1
kiskanál édes pirospaprika, fél kg fagyasztott garnélarák, vagy
koktélrák.
Hagyom a rákot felolvadni. A fokhagymát megtisztítom, és nagyon
apróra vágom vagy átnyomom fokhagymanyomón. Az olívaolajat
serpenyõbe öntöm, majd a tûzre teszem. Amíg hideg, belerakom a
fokhagymát, a paprikakrémet és az édes paprikát. Kevergetem és
vigyázok, nehogy megégjenek. Amikor az olaj már forró, beleteszem
a rákot és kevergetem néhány másodpercig. Csak addig, amíg átforrósodik.
Óvatosan és rövid ideig, mert a rákhús hamar megkemé-
nyedik, esetleg a keveréstõl összetörik. Friss kenyérrel tálalom.
Körülbelül 10 perc alatt könnyen elkészül.
Igazi szénhidrát, zsír- és energiaszegény étel. Legyünk óvatosak, mert
sokan allergiások lehetnek a rákra! Elsõsorban cukorbetegeknek
ajánlott. Kenyér nélkül fogyókúrához is kiváló.
Energia: 200 kcal (836 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 11,7 g, Zsír: 16 g, Szénhidrát: 2 g, Koleszterin: 50 mg,
Rost: 0,4 g, C-vitamin: 1,7 mg, B12-vitamin: 6,21 ug, Kalcium:
63,6 mg, Vas: 1,9 mg, Nátrium: 510,13 mg.
– RÓMAI RAKOTT PALACSINTA –
Hozzávalók:
Kikevert palacsinta tészta, 2 evõkanál olaj, 30 dkg sonka, 1 fej
vöröshagyma, 1 kis fej zeller, 1 szál sárgarépa, 1 doboz paradicsompüré,
só, 1 gerezd fokhagyma, rozmaring, petrezselyem, 20 dkg
reszelt sajt, tejföl.
Evõkanálnyi olajban megpirítom a sonkát a reszelt, vagy apróra
szelt vöröshagymával. Hozzáadom a reszelt zellert és a reszelt
sárgarépát, és pár percig együtt pirítom. Beleöntök egy kis tubus
paradicsom pürét, kevés sót, egy pohár vizet. A fokhagymát, a
rozmaringot és petrezselymet is hozzáadom, így ízesítem. Lefedve
párolom lassú tûzön.
Közben a szokásos módon sós palacsintákat sütök, és lereszelem a
sajtot. Lapos, kerek, tûzálló tálra alulra egy kisütött palacsintát
rakok, erre teszem a húsos mártást, és egy kis sajtot. Erre ismét
palacsinta, mártás és sajt kerül. Ezt addig folytatom, amíg magas
tortát nem kapok. A tetejére palacsinta kerül, amit tejfellel
meglocsolok, és egy kis sajttal meghintek. A sütõben átsütöm, de
úgy, hogy ne pirosodjon meg. Szeletelve tálalom akár a tortát.
Negyven perc alatt kész. Közepesen nehéz az elkészítése.
Fogyókúrában ajánlott ez az étel. Fõleg, ha a sajt sovány, tejföl
helyett kefirt, vagy joghurtot használunk.
Energia: 253 kcal (1058 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 22,6 g, Zsír: 15,22 g, Szénhidrát: 5,9 g, Koleszterin: 65,6
mg, Rost: 1,57 g, C-vitamin: 13 mg, B12-vitamin: 0,6 ug, Kalcium:
230 mg, Vas: 1,12 mg, Nátrium: 798,2 mg.
– PALACSINTA ÁGOTA MÓDRA –
Hozzávalók:
Fél kg hús (apróra vágott csirkemell, vagy pulykamell), 1 nagy fej
vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 20 dkg liszt, 2 db tojás, só, bors, olaj,
mustár, köménymag, majoránna, kevés szódavíz, 1 csomag fiatal