Almás sütemény (kicsi tepsi)
3 egész tojást 30 dkg porcukorral kikeverünk, ezután hozzáadunk 30 dkg lisztet kanalanként, amiben 1 csomag sütőport elkevertünk. Ezután beleteszünk 30 dkg reszelt almát és ízlés szerint fahéjat. Tetejét meg lehet szórni apróra vágott dióval. Jól kikent, lisztezett formában sütjük, kb. 45 percig 2-es lángon.
„Bomba”- jó torta
1 db készen vásárolt piskótatekercs.
A töltelékhez:
·
·
· 4 tojássárgája
· 2 ek. rum vagy málnaszörp
A bombához:
· 5 tojássárgája
·
· 2 vaniliás cukor (
· 1 mokkáskanál őrölt fahéj
· 2 púpozott ek. kakaó
·
·
·
·
· kevés rum
Ezt a parádés tortát két menetben készítjük el. A készen vásárolt piskótatekercset vékonyan megkenjük a krémmel: a vajat habosra kikeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a rumot (ha gyerek is eszik belőle, a málnaszörpöt). Szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk és néhány órára, még jobb, ha egész éjszakára, hűtőbe tesszük.
A második menet (a „bomba”): a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vaniliás cukorral, a fahéjjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, állondóan keverve a tojásos masszához adjuk és gőz fölött besűrítjük. Még melegében hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük és kihűtjük.
Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. Ekkor kb
Tálaláskör ügyesen egy kerek – mintázat nélküli- tálra borítjuk (ha nem akar kijönni a formából, néhány pillanatra meleg vízbe süllyesztjük, de vigyázzunk, be ne folyjék a víz) és meghintjük egy kevés rummal.
Tortaszerűen szeleteljük, de a világért ne díszítsük semmivel, úgy finom és úgy gyönyörű, ahogy van!
Diós – habos sütemény
50 dkg finomlisztet 35 dkg Ráma margarinnal, 20 dkg porcukorral, 30 dkg darált dióval, 1 egész tojással, csipetnyi sóval összegyúrjuk, és 1 éjszakára pihentetjük.
Nagy tepsibe tesszük. Egyenletes magasságban belenyomkodjuk. 1 üveg pikáns ízzel (meggy, ribizli, málna) megkenjük, és forró sütőbe toljuk. Ezután a tüzet mérsékeljük. Közben 4 db tojásfehérjét kemény habbá verünk, 1 kanál kristálycukorral, 1 citrom levével ízesítjük, és a tészta tetejére simítjuk. 5 dkg vágott dióval meghintjük. A sütőbe már csak száradni toljuk vissza. 3x3 cm kockákra vágjuk, ha a tészta teljesen kihűlt.
Apró kiflik
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 45 dkg vaj, 2,4 dl tejföl, 4 tojássárgája, porcukor. A töltelékhez: baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
Elkészítés:
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. 16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hűtőből, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra. 8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külső oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de a lekvárból csak keveset tegyünk, mert kifolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és előmelegített sütőben (190° C) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz.
A kimaradt, sütésre váró tésztát hűtőben tartsuk, ne szobahőmérsékleten! Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a nyers tészta légmentesen lezárva mélyhűtőben eláll.
Forrás: Christina Geller
Csigakoszorú
Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, szükség szerint tej, só. Töltelék: 20 dkg darált dió, 1-2 dl tej, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál barackíz, 1 evőkanál cukor. A tetejére 1 tojás, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor.
Elkészítés:
Az élesztőt egy deci, a cukorral ízesített langyos tejben megfuttatjuk, majd a többi tésztához valóval összedolgozzuk. Annyi langyos tejet veszünk hozzá, hogy nem túl puha kelt tésztát kapjunk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a töltelékhez a cukorral ízesített tejet felforraljuk, a darált diót beleforgatjuk, a tűzről levéve a jól megmosott mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a barackízzel, a vajjal összedolgozzuk. A kisujjnyi vastag, hosszúkás téglalappá nyújtott tésztára kenjük, összegöngyöljük, majd koszorú alakban úgy hajlítjuk meg, hogy a két végét összenyomhassuk. Ezt a koszorút egy kikent tepsire fektetjük, tojással megkenjük, 15-20 percig pihentetjük, majd mintha szeletelnénk, félig bevágjuk, hogy szépen szétnyíljon, de azért egészben maradjon. A forró sütőben megsütjük, a sütés vége felé forró cukros tejjel is meglocsolhatjuk. Ha kihűlt, egészben rakjuk tálra, sőt a tetejét még citrommázzal is megöntözhetjük, ami szépen rádermed.
Hangyaboly
Hozzávalók:
5 db tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor. Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin, 1 db rumaroma. Díszítés: 1 csomag tortadara.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. Félbevágjuk, és az egyik felével kibélelünk egy tésztaszűrőt. A krém hozzávalóiból sűrű krémet főzünk. A tésztával bélelt szűrőbe kb. 2 cm vastagon krémet kanalazunk. A maradék piskótát félbevágjuk, és rétegezve rakjuk a krémre, felül piskóta legyen. Jól kihűtjük, és kifordítjuk. Megkenjük a maradék krémmel, és rászórjuk a tortadarát. Egy órára hűtőbe tesszük
Részeges szelet 1.
Hozzávalók:
A tésztához: 22 dkg cukor, 22 dkg margarin összekeverve, 6 tojássárgája, 12 dkg liszt (fele rétesliszt lehet), 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó. Krém: 30 dkg darált diót, 20 dkg cukrot, és 1 dl tejet összekavarunk. Nem kell főzni. Máz: 10 dkg étcsokoládét kicsit vízben megolvasztunk, 6 dkg margarint teszünk bele és a meggy tetejére terítjük.
Elkészítés:
A tésztát jól kidolgozzuk, és hozzákavarjuk a 6 tojás felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Ha kihűlt, 1 dl rumot locsolunk a tetejére. Megkenjük valamilyen lekvárral. A krémet a tésztára kenjük, és a tetejét kirakjuk meggyel.
Tejcsokoládé
Hozzávalók:
50 dkg tejpor, 15 dkg kakaópor, 1 kg kristálycukor, 3 dl víz.
Elkészítés:
A tejport szárazon teljesen simává keverjük a kakaóval. A cukorból a 3 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, a tűzről levesszük, és azonnal hozzáadjuk a kakaós tejport. Összevegyítjük, és mert gyorsan megfagy, vajjal kikent márványlapon kinyújtjuk. Elsimítjuk. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.
Ördög-angyal torta
Hozzávalók:
2 egész tojás, 8 tojássárgája, 28 dkg darált mandula, 28 dkg vaníliás cukor, 3 evőkanál finom kiflimorzsa, 8 tojás habja, 2 szelet reszelt csokoládé, lekvár.
Elkészítés:
A 2 egész tojást, a 8 tojássárgáját a darált mandulával és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a kiflimorzsát, és végül a 8 tojás habját óvatosan közékeverjük. Ezen massza felét kikent, lisztezett tortasütőformába öntjük, a visszamaradt masszához 2 szelet reszelt csokoládét adunk és megsütjük. Lekvárral töltjük, és mázzal bevonjuk.
Csokoládélikőr 3.
Hozzávalók:
1 dl porcukor, 1 dl Neskakaó, 1 dl alkohol (konyak,vodka stb.), 2 dl tejszín.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy üvegben vagy mixer pohárban jó alaposan összerázzuk. Hűtőben tároljuk
Kiviturmix
Hozzávalók:
80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 liter tej, őrölt fahéj.
Elkészítés:
A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.