Egytálételek
– SPAGETTI GOMBÁVAL –
Hozzávalók:
30 dkg spagetti tészta, fél kg gomba, 4 db paradicsom, olaj, 1
kanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 szelet füstölt sajt, só, kömény,
petrezselyem.
A tésztát megfõzöm enyhén sós vízben, és elkeverem a vajjal. A
serpenyõben forró olajon megdinsztelem az apróra vagdalt
hagymát, és a megtisztított apróra szelt gombát. A fûszereket
rászórom, és addig dinsztelem, míg zsírjára sül. Aztán hozzá adom
a cikkekre vágott paradicsomot, és így dinszteljük rövid ideig. A
kész mártást ráöntöm a tésztára és megszórom apróra szelt petrezselyem
és sajttal.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.
A készételnek a gomba miatt kiemelkedõen magas a rosttartalma,
de tápanyagokban nem túl gazdag. Fogyókúrázóknak, és általánosan
diétázóknak ajánlott.
Energia: 405 kcal (1693 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 20 g, Zsír: 7,8 g, Szénhidrát: 63 g, Koleszterin: 48,4 mg,
Rost: 6,84 g, C-vitamin: 15,12 mg, B12-vitamin: 0,24 ug, Kalcium:
143,11 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 397,6 mg.
– ROSTBAN DÚS TÁL –
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell, 1 fej kelkáposzta, 25 dkg fõtt lencse, 1 fej
vöröshagyma, 2 szál zeller, 3 darab sárgarépa, olaj, fõzõtejszín, só,
bors, erõleves kocka.
A kelkáposztát csíkokra vágom, és forrásban lévõ sós vízben
megfõzöm, majd lecsepegtetem. A húst kockákra vágom, és olajban
pirosra sütöm. Majd kiveszem az olajból, helyet adva a
zöldségeknek. A kockára vágott vöröshagymát, a zellert és a
sárgarépát átpirítom, majd visszateszem a húst. Sózom, borsozom,
hozzákeverem a kelkáposztát és a fõtt lencsét. Majd felöntöm
vízzel, hogy majdnem ellepje. Beledobom a leves kockát és felforralom.
Amikor minden megpuhult, tejszínnel gazdagítom.
Egy óra alatt könnyen elkészíthetõ.
Igazi egytálétel, mivel kalóriagazdagsága miatt helyettesíthet egy
fõétkezést. Sok rost van benne, amelyet a káposztának, lencsének
és a sárgarépának köszönhet. A gyomorra általánosan jó hatással
van, különösen székrekedés ellen ajánlott.
Energia: 576 kcal (2408 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 49,38 g, Zsír: 25,95 g, Szénhidrát: 35,3 g, Koleszterin:
85,2 mg, Rost: 12,8 g, C-vitamin: 56,8 mg, B12-vitamin: 0,56 ug,
Kalcium: 179 mg, Vas: 3,65 mg, Nátrium: 1727,4 mg.
– TÖLTÖTT SAJTSZELETEK –
Hozzávalók:
40 dkg Trappista sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 piros húsú paprika, 20
dkg paradicsom, 20 dkg gomba, 6 db tojás, liszt, só, olaj.
A sajtot vékony szeletekre vágom, majd bepanírozom. Kevés
olajon, megsütöm, lehetõleg teflon edényben. Az olajon megpárolom
az apróra vágott hagymát a felszeletelt gombát. A
kirántott sajt egyik felére ráhelyezem a csíkokra vágott paprikát, a
felszeletelt paradicsomot, majd a gombás hagymát. Ráreszelek egy
kevés sajtot és ráteszem a sajt másik felét, és elõmelegített sütõben
sütöm, míg a töltött sajtszeletek összeolvadnak.
Fél óra az elkészítési ideje. Elsõsorban a fõzésben nagy gyakorlattal
rendelkezõknek ajánlom.
Az egytálételként is tálalható fogás elég sok zsiradékot tartalmaz,
a zöldségeknek pedig kevés rosttartalmat adnak hozzá. Hízókúrához
ajánlott.
Energia: 283 kcal (1183 kJ)
Tápanyagtartalom 150 g-ra vonatkozik:
Fehérje: 19,7g, Zsír: 18,8 g, Szénhidrát: 8,1 g, Koleszterin: 170,5
mg, Rost: 1,6 g, C-vitamin: 17,8 mg, B12-vitamin: 1 ug, Kalcium:
432,5 mg, Vas: 1,16 mg, Nátrium: 841,38 mg.
– CSEREPES ZÖLDSÉGTÁL –
Hozzávalók:
8 szelet vékony baconszalonna, 4 db burgonya, 1 fej hagyma, 4 db
paradicsom, 2 db fehérpaprika, 8 db gombafej, 4 db karfiolrózsa, 2
dl tejföl, 2 db tojássárgája, bors, csipet só.
Megmosom a zöldségeket, meghámozom a burgonyát. A baconszeletekkel
megágyazok a félbevágott burgonyának, közéjük ültetem
a cikkekre vágott paradicsomokat, a nagyobb darabokra szelt
gombákat, a karfiolrózsákat, kis darabokra vágott póréhagymát.
Meghintem kevés borssal, sóval. A tejfölt a tojás sárgákkal összekeverem,
majd ráöntöm a halomra. Berakom az elõmelegített sütõbe,
és készre sütöm.
Másfél óra alatt, viszonylag egyszerûen elkészíthetõ.
Sok zöldség sok rostot tartalmaz. Ez az alapigazság mondható el
errõl a receptrõl. Kevés kalória mellett is laktató. Általános feljavító
hatású étel. Gyomorkímélõ, ha kihagyjuk belõle a szalonnát.
Energia: 437 kcal (1827 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 16,8 g, Zsír: 27,4 g, Szénhidrát: 3,32 g, Koleszterin: 155,2
mg, Rost: 7,2 g, C-vitamin: 111,6 mg, B12-vitamin: 0,52 ug,
Kalcium: 128,3 mg, Vas: 1,7 mg, Nátrium: 1317 mg.
– GYÜMÖLCSÖS CSIRKE –
Hozzávalók:
Fél kg csirkemell, 4 db alma, 4 db kemény körte, fél kg szõlõ, 2
kanál olívaolaj, 4 dl vörösbor.
A csirkemellet besózom, teflonedénybe teszem, és az olívaolajon 2
percig sütöm. Ezek után a meghámozott és kettévágott körtét és
almát hozzáadom, majd a szõlõt és végül a vörösbort. Kb. 8-10
percig párolom, míg átpuhulnak a gyümölcsök.
Könnyen elkészíthetõ, 15 perc alatt.
Fogyókúrához alkalmas étel, mert kicsi a zsírtartalma, és a fehér
húsok és az ízletes gyümölcsök könnyen emészthetõk.
Energia: 249 kcal (1041 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 25,22 g, Zsír: 6,4 g, Szénhidrát: 13,7 g, Koleszterin: 60
mg, Rost: 2,8 g, C-vitamin: 5,4 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:
7,5 mg, Vas: 1,3 mg, Nátrium: 81,56 mg.
– FOKHAGYMÁS MAKARÓNI –
Hozzávalók:
Fél kg, teljes kiõrlésû lisztbõl készült makaróni, étolaj, 4 gerezd
fokhagyma, petrezselyem, bors, mozzarella, sajt, tejföl, só.
A tésztát megfõzöm. Míg a tészta fõ, az olajba belepréselem a
fokhagymát, és belekeverem a frissen vágott petrezselymet, és
megpirítom õket. A sajtot lereszelem. Amikor a tészta megfõtt
ráöntöm a fokhagymás olajat, és rászórom a reszelt sajtot, majd
csipetnyi borssal fûszerezem. Tejfölbõl is teszek bele pár kanállal,
és összekeverem. Tepsibe öntöm az egészet és végül a tetejére
szórom a maradék sajtot, és betolom a sütõbe. Addig sütöm, míg a
sajt aranysárgára nem pirul.
Ennek az egytálételnek az elkészítési ideje fél óra. Nem nehéz
megfõzni.
Teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztával fõzve egészséges étel. Rost
tartalma magas, amely segíti az étel könnyû emésztését. A fokhagyma
több olyan anyagot tartalmaz, amely erõsíti az immunrendszert.
Energia: 868 kcal (3628 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 32 g, Zsír: 17,5 g, Szénhidrát: 144,4 g, Koleszterin: 106,7
mg, Rost: 8,3 mg, C-vitamin: 15 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:
236 mg, Vas: 2,2 mg, Nátrium: 154, 83 mg.
– CSOMAGOLT CSIRKE –
Hozzávalók:
Másfél kg filézett csirkemell, 1 kg krumpli, bacon szalonna vékonyra
szelve, 2 fej vöröshagyma, só.
Húsfûszerezéshez: 3 evõkanál mustár, 1 evõkanál piros arany, olaj,
só, bors, majoránna.
A csirkehúst szeletekre vágom, besózom és bekenem a fûszerekkel.
Tenyérnyi alufólia darabokat tépek. Ráteszem a bacon szalonnát,
majd egy réteg hámozott, és karikára szelt krumplit. Erre rétegezem a
megpucolt, karikázott hagymát és megint krumplit. A krumplit
közben picit megsózom. Ráteszem a befûszerezett csirkemellet, és az
egészbõl kis batyut formázok.
Sütõben háromnegyed órát sütöm. A sütés vége elõtt pár perccel a
fóliát kinyitom és megpuhítom a batyu tetejét.
Elkészítési idõ, sütéssel együtt: 1 óra 15 perc. Bonyolult az elkészítése.
Hízókúrában ajánlott. De ajánlható azoknak is, akiknek semmilyen
gondjuk nincs az egészségükkel.
Energia: 860 kcal (3595 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 40,2 g, Zsír: 51,6 g, Szénhidrát: 56,6 g, Koleszterin: 218,5
mg, Rost: 7,91 g, C-vitamin: 12,2 mg, B12-vitamin: 0,17 ug,
Kalcium: 112,7 mg, Vas: 3,67 mg, Nátrium: 1780 mg.
PALOTÁS CSIRKECSÍKOK –
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, só,
õrölt fehérbors, 2 db cukkíni, póréhagyma, 2 db patisszon, 2 db
kaliforniai paprika, fokhagyma, 3 dl szójaszósz, 1 dl olívaolaj,
kakukkfû, fél kg burgonya.
A csirkemell filét csíkokra vágom. Fûszerezem rozmaringgal,
bazsalikommal, sóval, fehérborssal, fokhagymával. Bepácolom szójaszósszal
és olívaolajjal, úgy, hogy a húsokat ellepje. Egy éjszakát
pihentetem a hûtõben.
A megpucolt, feldarabolt zöldségeket sütés elõtt 1 órával
befûszerezem sóval, borssal, kakukkfûvel. Majd olívaolajba beáztatom
õket.
A pácolt csirkemell csíkokat felhevített serpenyõbe öntöm, és
elõsütöm. Így teszek a zöldségekkel is. Ezután összeöntöm õket,
hozzáöntöm a szójaszószt, és készre sütöm. Vajas petrezselymes
burgonya illik hozzá.
Elkészítési idõ: fél óra. Nehézségi fok: könnyû.
Fogyókúrában önálló ételként, köret nélkül javasolnám. Érdekessége
a sokféle zöldség és fûszer. Elõsegíti az emésztést.
Energia: 442 kcal (1848 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 44,2 g, Zsír: 12,4 g, Szénhidrát: 37,6 g, Koleszterin: 90
mg, Rost: 6,65 g, C-vitamin: 65,2 mg, B12-vitamin: 0,36 ug,
Kalcium: 112,5 mg, Vas: 3,73 mg, Nátrium: 915 mg.
– PIKÁNS NARANCSOS HAL –
Hozzávalók:
2 db nagyobb narancs, 3 evõkanál majonéz, õrölt fehér bors, 1
evõkanál ketchup, 30 dkg tengeri halfilé, ételízesítõ, 2 db tojás, 2-3
szál friss petrezselyem.
A megmosott, szárazra törölt narancsoknak a húsát kivájom. A
tetejét apró kockákra vágom. A narancshúsát és a levét a
majonézhez adom. Fehér borssal, ketchuppal ízesítem. A halfilét
kevés ételízesítõs vízben megpárolom, leszûröm, lecsöpögtetem.
Ha kihûlt, villával kis darabkákra szétszedem, és a majonézes
mártásba keverem. A narancsokat a majonézes hallal megtöltöm, a
tetejüket negyedelt tojásokkal és néhány szál petrezselyemmel
díszítem.
Fél óra alatt könnyen elkészíthetõ.
Fehérjében gazdag ez az étel, mivel a tengeri hal mindezt tartalmazza.
Általános feljavító hatású, különösen ajánlott székrekedés
ellen.
Energia: 566 kcal (2366 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 37,94 g, Zsír: 34,05 g, Szénhidrát: 24,7 g, Koleszterin:
210,9 mg, Rost: 6,25 g, C-vitamin: 107,2 mg, B12-vitamin: 6,01
ug, Kalcium: 206,96 mg, Vas: 3,57 mg, Nátrium: 1001,5 mg.
– TEPSIS KRUMPLI –
Hozzávalók:
1kg krumpli, 2 fej hagyma, 2 dl olaj, magyaros fûszerkeverék, só.
A krumplit meghámozom és a vöröshagymával együtt karikákra
szelem. Az olaj felét eloszlatom a tepsiben és rászórom a krumplit,
és a hagymát, majd ráöntöm a maradék étolajat. Ezután bõségesen
megszórom a fûszerkeverékkel, kevés sóval. Jól egybeforgatom és kb.
1 órát sütöm a sütõben. Könnyen elkészíthetõ, 1óra 20 perc alatt.
A burgonya jó szénhidrát forrás. A sütõben való sütés miatt kevés olajat
kell használni, így fogyókúrázóknak jó étel, feltétlenül hús nélkül.
Energia: 332 kcal (1388 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 6,8 g, Zsír: 11,8 g, Szénhidrát: 49,2 g, Koleszterin: 0 mg,
Rost: 7,4 g, C-vitamin: 49,07 mg, B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 32,5
mg, Vas: 1,25 mg, Nátrium: 997,24 mg.
– MAJONÉZES KRUMPLI –
Hozzávalók:
8 db burgonya, 12 vékony szelet szalonna, 4 db tojás, 2 db savanyú
uborka, majonéz, 2 dl tejföl, só, bors, citromlé.
A burgonyát és a tojást megfõzöm, meghámozom, és kockákra
vágom. A szalonnát apró kockákra szelem, megsütöm, majd jól
lecsepegtetem. Az uborkát is apró kockákra vágom. A majonézt,
tejfölt és a fûszereket egy tálban jól összekeverem, majd hozzáadom
78 500 helyett MOST 0 Ft.
Honlapkészítés ingyen:
Ez a weblapszerkesztő alkalmas
ingyen weboldal,
ingyen honlap készítés...
Mai: 35
Tegnapi: 17
Heti: 78
Havi: 261
Össz.: 160 010
Látogatottság növelés