Saláták
– JUHSAJTOS SALÁTA –
Hozzávalók:
3 db paradicsom, 1 db kígyóuborka, 2 db paprika, oregánó, 2 dl
joghurt, só, 1 db hagyma, juhsajt.
Kockákra vágom a paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát és a
juhsajtot. Ezeket egy tálba teszem, oregánóval, sóval megszórom
és összekeverem. Leöntöm joghurttal. Lefedem, és 15 percre a hûtõbe
teszem.
Tíz perc alatt könnyen kész.
Fogyókúrához ajánlott. A juhsajt csökkenti a vérnyomást és a
koleszterinszintet. Az egészségesnek tartott mediterrán konyha is
nagy mennyiségben alkalmazza.
Energia: 248 kcal (1037 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 15,6 g, Zsír: 14,76 g, Szénhidrát: 12,7 g, Koleszterin: 45
mg, Rost: 4 g, C-vitamin: 112,4 mg, B12-vitamin: 0,7 ug, Kalcium:
292,2 mg, Vas: 1,1 mg, Nátrium: 402,6 mg.
– GÖRÖG SALÁTA –
Hozzávalók:
4 db paradicsom, 2 fej póréhagyma, 1 db kígyóuborka, 1-1 db zöld
és sárga húsú paprika, fél csokor oregánó, 2 evõkanál citromlé, 5
evõkanál olívaolaj, 20 dkg juhsajt, 10 szem fekete olajbogyó, só,
bors, kevés cukor.
A megmosott paradicsomot felszeletelem. Az uborkát héjastól
hosszába négyfelé vágom, majd felkockázom. A megtisztított hagymát
karikákra vágom. A paprikákat csíkokra metélem. Az oregano leveleit
megmosom, és lecsipkedem. Az öntethez a citromlevet sóval, borssal,
cukorral és oregánóval ízesítem, majd hozzáöntöm az olajat. A
salátához valót összekeverem, és meglocsolom az öntettel. Megszórom
olajbogyóval és a felkockázott juhsajttal.
Elkészítése 20 percet vesz igénybe. Könnyû feladat. A rengeteg
zöldség, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az
olajbogyóban lévõ telítetlen zsírsavak és más antioxidánsok teszik
igazán elõnyössé ezt a salátát. Általánosságban jó diétás étel.
Energia: 185 kcal (773 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 7 g, Zsír: 9,5 g, Szénhidrát: 17,6 g, Koleszterin: 35,6 mg,
Rost: 2,4 g, C-vitamin: 48,6 mg, B12-vitamin: 0,62 ug, Kalcium:
237,11 mg, Vas: 1,27 mg, Nátrium: 952,33 mg.
– SAJTOS GYÜMÖLCSSALÁTA –
Hozzávalók:
20 dkg szõlõ, 20 dkg õszibarack, 1 csomag natúr ömlesztett sajt,
fél dl tejszín, fél narancs leve, fél evõkanál porcukor, 1 evõkanál
szezámmag pirítva.
Az ömlesztett sajtot a tejszínnel, a porcukorral és a narancs levével
összekeverem. Kis tálakba teszem a szõlõszemeket és a meghámozott,
felkockázott õszibarackot. Ráöntöm a sajtos lét és
megszórom a pirított szezámmaggal. Hûtõbe teszem fél órára.
Bármilyen gyümölcsbõl elkészíthetõ, pl. az eperhez málna levet
használhatnak.
Húsz perc alatt könnyen elkészül. Rostban gazdag recept, ízletes és
valóban jótékonyan hat a bélrendszerre.
Energia: 198 kcal (828 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 5,33 g, Zsír: 11,2 g, Szénhidrát: 18,2 g, Koleszterin: 23,5
mg, Rost: 1,8 g, C-vitamin: 11,5 mg, B12-vitamin: 0,04 ug,
Kalcium: 191 mg, Vas: 1, 2 mg, Nátrium: 290 mg.
– OLASZSALÁTA VEGYES ZÖLDSÉGEKKEL –
Hozzávalók:
10 szem kicsi mozzarella, 2 db paradicsom, 1 db jégsaláta, 1 csokor
retek, 1 evõkanál dióbél, 1 evõkanál olívaolaj.
Az öntethez: 1 pohár joghurt, 2 evõkanál dióbél, 10 dkg márványsajt,
só, bors.
A zöldségeket megmosom, a paradicsomot és retket nagyobb cikkekre
szelem, a salátát könnyen ehetõ szeletkékre tépkedem. A diót durvára
aprítom és serpenyõben, 2-3 perc alatt aranysárgára pirítom. A
felaprított zöldségeket egy tálba öntöm, rászórok egy evõkanál pirított
diót, meglocsolom az olívaolajjal, majd összekeverem.
Egy kisebb tálban a joghurtot, márványsajtot, maradék diót simára
keverem és ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
Tíz perc alatt könnyen kész. Fogyókúrázóknak csak egy-két szem diót
ajánlok a magas energiatartalma miatt. A csökkentett zsírtartalmú
joghurt a megfelelõ ilyen esetben. Köményes, zsírszegény sajtjavasolt,
szintén a zsírtartalma miatt.
Energia: 583 kcal (2437 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 29,5 g, Zsír: 44,1 g, Szénhidrát: 16,2 g, Koleszterin: 85
mg, Rost: 4,06 g, C-vitamin: 40,1 mg, B12-vitamin: 13 ug,
Kalcium: 812,97 mg, Vas: 2,6 mg, Nátrium: 1447 mg.
– TENGERI VEGYES SALÁTA –
Hozzávalók:
Fél fej saláta, 6 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 doboz tonhal
konzerv, 1 fej lila hagyma, 10 szem fekete és zöld olívabogyó.
Öntethez: Fél csokor bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál
balzsamecet, 3 evõkanál olívaolaj, só, bors.
A salátaleveleket megmosom, csíkokra szelem. A megmosott paradicsomot
felkarikázom, a paprikát csíkokra szeletelem. A tonhalat
lecsepegtetem, és kisebb darabkákra tördelem, majd a paprikával és
paradicsommal, és az olívabogyókkal együtt egy tálba öntöm. A bazsalikomot
megmosom, és apróra vágom.
A fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm, majd a balzsamecettel,
olajjal, sóval, borssal elkeverem, és a salátákra öntöm. Karikára
szeletelt lilahagymával díszítem.
Elkészítési idõ: 30 perc. Nehézségi fok: könnyû.
Mint általában a friss zöldsalátákban, ebben is rengeteg a vitamin.
A rostok pedig elõsegítik az emésztést. Általánosan diétás ennivaló.
Energia: 583 kcal (2437 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 17,56 g, Zsír: 20,17 g, Szénhidrát: 8 g, Koleszterin: 60 mg,
Rost: 5,02 g, C-vitamin: 53,2 mg, B12-vitamin: 1,21 ug, Kalcium:
150 mg, Vas: 3,8 mg, Nátrium: 864 mg.
– CSIRKEHÚS, GOMBASALÁTÁVAL –
Hozzávalók:
2 szál újhagyma, 2 evõkanál olaj, 1 csésze rizs, só, bors, 20 dkg
gomba, fél csokor bazsalikom, fél sült csirke. Salátaöntet: 3 evõkanál
almaecet, 2 kanál méz, kevés õrölt gyömbér, só.
A gombát megpucolom, és felszeletelem. A hagymát felkarikázom,
és olajon megpirítom. Hozzáöntöm a rizst és az egy csésze vizet.
Sózom, borsozom, felaprított bazsalikommal megszórom és mikor
már a rizs megfõtt, beleöntöm az apróra szelt csirkehúst. Elkészítem
a salátaöntetet: A gombát olajon megpirítom, 1 dl vizet összekeverek
3 evõkanál almaecettel, mézzel, gyömbérrel és megsózom.
Háromnegyed óra alatt készül el. Közepesen nehéz megcsinálni.
Általános feljavító étel.
Energia: 485 kcal (2027 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 39 g, Zsír: 9,63 g, Szénhidrát: 59,1 g, Koleszterin: 90 mg,
Rost: 5, 4 g, C-vitamin: 19,7 mg, B12-vitamin: 0,5 ug, Kalcium:
270,61 mg, Vas: 6,6 mg, Nátrium: 517,26 mg.
– GYÜMÖLCSSALÁTA –
Hozzávalók:
2 db alma, 3 db narancs, 4 db banán, 2 dkg mogyoró, 2 evõkanál
méz, 1 doboz natúr joghurt, 2 kiskanál fahéj.
Az almát meghámozom, magházát eltávolítom, és felkockázom. A
narancsot gerezdekre szedem, és feldarabolom. A banánt felkarikázom.
A mogyorót apróra vágom. Az elõkészített gyümölcsöket
üvegtálba teszem, ráöntöm a mézzel és fahéjjal elkevert joghurtot,
majd megszórom a vagdalt mogyoróval. Egy órára hûtõbe rakom,
hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítési ideje: 20 perc. Könnyen megfõzhetõ.
A gyümölcsök magas rosttartalma alkalmassá teszi a fogyókúrában
való felhasználásra. Teltségérzetet biztosít, és alacsony energiatartalma
van. A kalciumbevitelt is segítik a savanyított tejtermékek,
és az olajos magvak.
Energia: 485 kcal (2027 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
B12-vitamin: 0 ug, Kalcium: 139,97 mg, Vas: 1,35 mg, Nátrium:
19,2 mg. Fehérje: 2,8 g, Zsír: 2,9 g, Szénhidrát: 34,2 g, Koleszterin:
0 mg, Rost: 5,32 g, C-vitamin: 42,1 mg.
– MAJONÉZES CSIRKESALÁTA –
Hozzávalók:
2 db sült csirkemell, 1 doboz ananászkocka, 6 db õszibarack, 1 db
alma, 1db narancs, 1 dl fõzõtejszín, 3 evõkanál majonéz, fél citrom,
só, bors, petrezselyem.
A csirkemellet csíkokra, a gyümölcsöket kockára vágom. Beleöntöm
egy mély tálba az egészet. A majonézt eldolgozom a tejszínnel és a
citrom levével, sózom, borsozom, alaposan kikeverem, végül az
egészet a gyümölcsös csirkére borítom. Megszórhatom aprított
petrezselyemmel is. Alapos keverés után hûtõben két órát érlelem.
Ropogós kenyérrel tálalom.
Idõ: 20 perc. Könnyû elkészíteni.
Alacsony energiatartalmú, de húsételhez képest, viszonylag sok
rostot tartalmazó étel. Fogyókúrázóknak light majonézzel, és
energiaszegény tejföllel ajánlott.
Energia: 257 kcal (1074 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 21,8 g, Zsír: 3,6 g, Szénhidrát: 32,71 g, Koleszterin: 53,8
mg, Rost: 2,5 g, C-vitamin: 28,7 mg, B12-vitamin: 0,43 ug,
Kalcium: 76,4 mg, Vas: 1,2 mg, Nátrium: 506 mg.
– CSIRKESALÁTA JUHTÚRÓSAN –
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 6 db paradicsom, 2 dl tejföl, 4 db tojás, 1 szál
póréhagyma, õrölt fehérbors, só, cukor, fõtt csirkehús.
Csíkokra vágom a csirkehúst, a paradicsomot felkockázom, a
póréhagymát felkarikázom. A tojásokat megfõzöm, úgy, hogy
kemény legyen, és cikkekre szelem. A túrót a tejföllel elkeverem,
cukrozom, és sózom, majd ízlés szerint borsozom. Az egészet
óvatosan összekeverem és leöntöm tejfölös mártással. Tálalás elõtt
egy órára a hûtõbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítése könnyû fél órát vesz igénybe.
Csontritkulásban szenvedõknek jó étel, mert a juhtúróban és a
tejfölben sok kalcium van. A tojás és a tejtermékek koleszterintartalma
miatt azonban a szív és érrendszeri betegségben
szenvedõknek nem javasolható.
Energia: 409 kcal (1710 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 40 g, Zsír: 22,7 g, Szénhidrát: 10, 7 g, Koleszterin: 286,5
mg, Rost: 1,41 g, C-vitamin: 16,6 mg, B12-vitamin: 1,14 ug,
Kalcium: 294,3 mg, Vas: 1,8 mg, Nátrium: 1601 6 mg.
– VEGYES GYÜMÖLCSSALÁTA –
Hozzávalók:
2 db alma, 10 dkg füstölt sajt, 1 db ananászkonzerv, 1 tejföl, cukor,
1 db joghurt, fél citrom, citromfû.
Apró kockákra vágom a sajtot, az almát, az ananászt. A joghurtot
a citromfûvel, citrommal, cukorral összekeverem, és tálba teszem a
többi alapanyaggal együtt. Hûtõben érlelem néhány óráig.
Mint minden saláta könnyen és rövid idõ alatt elkészíthetõ.
Érdekes párosítás a füstölt sajt és a friss gyümölcsök felhasználása.
Magas Kalciumtartalma és a gyümölcsökben lévõ vitaminok
miatt ajánlható csontritkulás, fogyókúra esetén. A cukrot helyettesíthetem
cukorpótló édesítõszerrel.
Energia: 198 kcal (828 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 8,2 g, Zsír: 9, 8 g, Szénhidrát: 18 g, Koleszterin: 39,45 mg,
Rost: 2,4 g, C-vitamin: 14,7 mg, B-12 vitamin: 0,5 ug, Kalcium:
207,74 mg, Vas: 0,64 mg, Nátrium: 329 mg.
– SÁRGASALÁTA –
Hozzávalók:
2 db friss sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg juhsajt, 2 evõkanál
olívaolaj, bors, 1 kávéskanál só.
A megtisztított hagymát apró darabokra vágom, és tálba teszem. A
sárgarépákat megtisztítom, és hosszúkásra metélem, és a hagymához
adom. Megsózom, borsozom. A sajtot apró darabokban a zöldséghez
adom, végül ráöntöm az olívaolajat. Az egészet összekeverem, majd
egy órára hûtõbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Tíz perc alatt könnyen elkészíthetõ.
A sárgarépa nem tartozik általában a kedvelt ételek közé, de egy
kis sós sajt és olívaolaj feldobja az ízét, és segíti a hasznos
anyagok felszívódását. Fogyókúrázóknak javasolt.
Energia: 157 kcal (656 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 5 g, Zsír: 10,5 g, Szénhidrát: 10,2 g, Koleszterin: 22,3 mg,
Rost: 3,81 g, C-vitamin: 4,3 mg, B12-vitamin: 0,42 ug, Kalcium:
173 mg, Vas: 0, 53 mg, Nátrium: 523 mg.
– KÁPOSZTASALÁTA –
Hozzávalók:
1 fej káposzta, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál
olívaolaj, só.
A káposztát és a vöröshagymát vékony csíkokra vágom. A